Vanaf de start in 2006 is nrc.next binnengehaald als het wonderkind van de Nederlandse media en als het bewijs dat jongeren echt wel voor kranten willen betalen. En dat sprookje leek nog uit te komen ook. Maar acht jaar later lijkt het sprookje in duigen te vallen.

Tot 2012 groeit de oplage vrijwel elk kwartaal, en als die oplage begint te dalen, introduceert de krant digitale abonnementen die de oplage opnieuw doen stijgen. Tot 2013, dan lijkt ook de rek uit de digitale groei. Het aantal abonnees dat de volledige prijs betaalt, daalt voor het eerst sinds de introductie van de krant tot onder de 50 duizend.

Terug naar af

Met actie-abonnementen (zo’n 5 duizend) en een losse verkoop van ruim 1500 exemplaren is de betaalde papieren oplage nu 54.000 – ongeveer gelijk aan het aantal in de beginfase in 2006/2007.

De digitale oplage was een opsteker – nu heeft de krant zo’n 13 duizend digitale abonnees en dat is een hoog aantal voor een betrekkelijk kleine krant. Maar de digitale groei is in de loop van 2013 afgevlakt, en is lang niet groot genoeg om de papieren verliezen goed te maken.

Het is verleidelijk om de oplagedaling van nrc.next vooral te wijten aan twee grote veranderingen die de krant de afgelopen jaren heeft doorgemaakt: het vertrek van hoofdredacteur Rob Wijnberg (september 2012) en de formule (begin 2013) waarmee de krant meer richting de Volkskrant moest opschuiven.

Oorzaken

Het probleem bij die redenering is dat de stagnatie al inzet voor het vertrek van Wijnberg en introductie van de nieuwe formule. Omdat vrijwel alle lezers van nrc.next een (jaar)abonnement hebben, kan zo’n snelle daling niet uitsluitend daaraan liggen. Het kan ook met andere zaken – het aflopen van iPad-abonnementen bijvoorbeeld – te maken hebben, of met de overstap van papieren naar digitale abonnementen.

Wat je wel kan zeggen is dat het vertrek van Wijnberg en de nieuwe formule niet geholpen hebben de daling tegen te gaan.

De hoop van nrc. next is nu – behalve op de digitale abonnementen – gevestigd op de zaterdagkrant. Daarvan zullen we pas in het laatste kwartaal van 2014 de eerste cijfers zien.

Al 14 reacties — discussieer mee!