Het Journalistiek OnderzoeksBureau (JOB) was een van de in het oog springende journalistieke startups van 2013. Bij het ingaan van 2014 is het echter einde verhaal: JOB stopt ermee.

JOB is het geesteskind van Yvonne Roerdink en Anne van Oudheusden. Beiden waren nog student aan de master journalistiek van de Universiteit van Amsterdam toen ze hun concept bedachten: een onafhankelijke onderzoeksredactie die verhalen maakt over maatschappelijke kwesties, in samenwerking met bedrijven en organisaties.

Winnaars

Ze werkten hun idee uit tijdens The Challenge, het programma voor journalistieke startups van het Stimuleringsfonds voor de Pers. En met succes, ze werden in 2013 gekroond tot winnaars van The Challenge. En als klap op de vuurpijl wonnen ze de Toekomstprijs van De Tegel.

Yvonne Roerdink en Anne van Oudheusden tijdens de uitreiking van de Tegel Toekomstprijs

Afgelopen oktober boekten ze hun eerste journalistieke succes met een publicatie over de aanpak van jeugdwerkloosheid op NU.nl.

Op de website van JOB is te lezen dat de dames er per 1 januari 2014 een punt achter hebben gezet. Roerdink gaat fulltime aan de slag als redacteur bij Nieuwsuur en Van Oudheusden gaat zich storten op haar onderneming OppasStudent.

Geen commentaar

Zonde dat dit beloftevolle inititief nu alweer stopt. Dat vond ook DNR-redacteur Jerry Vermanen en hij stuurde daarom een mail naar JOB met het verzoek om een telefonisch interview. Helaas zonder resultaat, want dit was het antwoord:

“Er zal binnenkort op Persinnovatie een interview verschijnen met onze ervaringen, leermomenten en uitleg waarom JOB is gestopt.”

Op Persinnovatie.nl is momenteel echter nog niks te lezen, dus voor nadere informatie zullen we nog even geduld moeten hebben.

UPDATE 6 januari, 16.15 uur

Op Persinnovatie.nl is een bericht verschenen over het stoppen van JOB. Daarin valt te lezen de oprichters moeilijkheden hadden bij het vinden van samenwerkingspartners:

“Het gebrek aan voorbeelden van eerder werk met het innovatieve verdienmodel maakte het lastig om partners over de streep te trekken.”

Saillant detail: als winnaar van The Challenge kreeg JOB een startsubsidie van €20.000, maar toen JOB in het najaar van 2013 een nieuwe subsidieaanvraag indiende tijdens de zesde ronde van de persinnovatieregeling, werd deze afgewezen door het bestuur van het Stimuleringsfonds voor de Pers. De aanvraag werd als onvoldoende innovatief beschouwd en de aanvankelijke twijfels over de haalbaarheid werden sterker.

Persinnovatie.nl meldt verder dat JOB later nog een eindverslag zal publiceren. Ook zal er nog een interview met de oprichters verschijnen op Persinnovatie.nl.

Inmiddels is GeenStijl heel verdrietig over de teloorgang van JOB: PERSFAAL! Overdadig gestimuleerde winnaar journalistieke Toekomstprijs stopt binnen jaar.

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Al 7 reacties — discussieer mee!