Als freelance journalist kan je tegenwoordig je eigen artikelen aan de man brengen via digitale kiosken als MyJour, eLinea, TPO Magazine en straks ook Blendle. Maar je moet er wel wat tijd in steken om op al die kanalen je stukken aan te bieden en abonnees te werven. Daar komt een oplossing voor: Reporters Online.

Het idee is dat je je artikel naar Reporters Online stuurt en vervolgens zorgen zij dat het te koop aangeboden wordt op alle sites en apps waar lezers journalistieke content kunnen kopen. Dat scheelt je een hoop gedoe om je eigen kanaal op al die platforms te moeten beheren.

Het initiatief komt van The Post Online Magazine, dat zich onder leiding van Jan-Jaap Heij steeds meer ontwikkelt tot een platform dat freelance journalisten in staat stelt om hun artikelen op diverse manieren aan de man te brengen.

40 eurocent per stuk

Het is de bedoeling dat Reporters Online per 1 maart van start gaat. Om het voor klanten overzichtelijk te houden, zullen artikelen in eerste instantie allemaal even duur zijn: 40 eurocent per stuk. Ongeveer de helft van dit bedrag wordt bijgeschreven op de bankrekening van de freelance journalist.

Aanvankelijk zullen slechts twee artikelen per week gepubliceerd kunnen worden. “Dat komt doordat het administratief redelijk bewerkelijk is om alle gegevens bij alle wederverkopers te verzamelen, dus we willen met een beperkt aantal beginnen”, legt Jan-Jaap Heij uit. “Technisch kunnen we makkelijk 30, 40 artikelen per week aan, maar we willen ook de administratieve en financiële afwikkeling vanaf het begin goed kunnen doen.”

Selectie

Als het aanbod van artikelen groot is, zal aanvankelijk dus streng geselecteerd gaan worden. “We doen dan natuurlijk de beste en leukste artikelen eerst en vragen de andere auteurs om even geduld te hebben.”

En wat nu als bijvoorbeeld de Volkskrant een heel goed artikel ziet dat is aangeboden via Reporters Online, en het in de krant wil publiceren? “Dat is prima, dan moeten ze contact opnemen met de auteur. Daar staan wij verder geheel buiten, het auteursrecht blijft te allen tijde bij de auteur.”

Meer weten? Kijk op de website van Reporters Online.

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin de discussie!