Betalen voor een krant of tijdschrift is redelijk normaal. Betalen voor artikelen op internet wordt langzaamaan ietsje normaler. Maar betalen voor het lezen van tweets? Dat klinkt heel erg gek. Desondanks gaat rechtbankverslaggever Chris Klomp het proberen. Hij wil mensen laten betalen voor zijn tweets vanuit de rechtbank.

Het idee is eigenlijk verrassend vrij simpel. Klomp heeft een afgeschermd Twitter-account aangemaakt: @realtwitcourt. Mensen die dat account willen volgen kunnen via de follow-knop een verzoek indienen. Elk verzoek wordt in eerste instantie gehonoreerd. Wie 99 eurocent per week betaalt, kan het account blijven volgen. Wie afziet van betaling, wordt er door Klomp weer uitgegooid.

Chris Klomp gebruikt Twitter al veel langer als kanaal om verslag te doen van wat er in de rechtszaal gebeurt. Met de hashtag #twitcourt. In 2010 schreef hij op De Nieuwe Reporter een stuk over zijn ervaringen als Twitterverslaggever in de Groningse rechtbank. Maar nu zijn die tweets dus niet langer gratis te lezen. Voortaan kost dat 0,99 euro per week. Behalve twitterverslagen van gekke, bijzondere, heftige en bijzondere rechtszaken, wil Klomp ook met extra’s komen: “Ik zal achtergrondinformatie geven en ga ook praten met betrokkenen voor extra content.”

Chris Klomp aan het werk in de rechtbank van Groningen

Je was toch gestopt met rechtbankverslaggeving?

“Een van mijn grootste opdrachtgevers voor de rechtbankverslaggeving is in zee gegaan met een persbureau, vandaar dat ik niet meer standaard in de rechtbank zit om inkomsten te genereren. Met dit nieuwe model hoop ik een manier te vinden om toch rechtbankwerk te kunnen blijven doen. Het is op dit moment aan de twitteraars of dit kans van slagen heeft.”

Wat is de reden om dit te gaan doen?

“Ik begin er mee omdat de freelance-markt zwaar onder druk staat. Uitgeverijen werken steeds vaker samen zonder dat de freelancer daar extra geld voor krijgt. Het traditionele verdienmodel komt steeds vaker in de verdrukking. Voor een freelancer zou het goed zijn om zo langzamerhand wat minder afhankelijk te worden van de traditionele geldstromen.”

Is 99 eurocent per week niet duur voor het volgen van een Twitteraccount?

“Als het werkt, bestaat de mogelijkheid om de prijs naar beneden te brengen. Ik heb voor mezelf ongeveer een bedrag aan inkomsten in mijn hoofd. Het experiment draait eerst voor een beperkte periode. Daarna ga ik kijken wat de mogelijkheden zijn. De eerste mensen hebben al gezegd dat ze 99 eurocent te veel vinden. Op het internet is gratis nog steeds de norm. Dat maakt het lastig om een prijs te bepalen.”

Er zijn ook rechtbankverslaggevers die je gratis kan volgen. Zoals Saskia Belleman van De Telegraaf.

“Concurreren met mensen die in dezelfde rechtszaal twitteren, zal erg lastig worden. Ik vertrouw op mijn eigen stijl, maar zal zo veel mogelijk naar zalen afreizen waar anderen niet komen. De rechtbankwereld is groot, de bekende rechtbanktwitteraars pakken meestal de grote, aansprekende landelijke zaken. Er is meer te beleven in deze wereld.”

Blijf je louter en alleen vanuit de rechtbank in Groningen twitteren?

“Nee. Ik denk ongeveer 250 euro per week nodig te hebben. Dan kan ik ook redelijk kostendekkend afreizen naar andere rechtbanken.”

Wat gaat er met je oude account @chrisklomp gebeuren?

“Mijn oude account blijft gewoon overeind. Dit is een experiment en kan alleen slagen bij voldoende deelname. Als er geen inkomsten uit te halen zijn, dan is het experiment gewoon niet geslaagd en gaan we wat anders proberen.”

Blijft je blog wel gratis? Of ga je daar ook werken met betaalde toegang?

“Mijn blog is en blijft voorlopig gratis. Ik hoop later in een app al mijn content bij elkaar te zetten. Dus inclusief weblog Facebook en Twitter. Dan is het nog de vraag wat wel en wat niet betaald zal zijn. Sommige verhalen zullen absoluut gratis blijven, maar voor speciale content maak ik een uitzondering. Denk aan mijn blogpost toen over Project X en een van de laatste blogs Mamma is gek geworden. Ergens heb ik het idee dat dit soort verhalen wel onder ‘betaalbaar’ kunnen vallen.”

Hoeveel donateurs heb je inmiddels?

“Lastig te zeggen, gezien de tijd die het de bank kost om te storten. Er zijn op dit moment 282 belangstellenden die toegang willen tot het account. De betaling staat pas sinds vandaag open en de bank heeft ‘as we speak’ 17 betalingen binnen. Sommige mensen kiezen er voor om 9,99 of 10 euro te betalen voor een langere periode. In een dag tijd heb ik ongeveer 100 euro binnengehaald.”

Belangstelling voor de rechtbanktweets van Chris Klomp? Volg dan @realtwitcourt. De bijdrage van 99 eurocent per week kan je overmaken naar NL05ABNA0420916547 onder vermelding van je twitternaam.

Lees ook: #Twitcourt – Live vanuit de rechtszaal

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Al één reactie — discussieer mee!