Laurie Treffers stopte met haar opleiding journalistiek in Utrecht omdat ze het maar niks vond dat ze aan regionaal nieuws moest doen. Jolien van de Griendt vindt dat de regionale journalistiek meer respect verdient.

“Het eerste semester, waarin het maken van regionaal nieuws centraal stond, vond ik gruwelijk (…), aangezien ik regionaal nieuws bullshit vond. Ik begrijp dat regionaal nieuws een cruciale plek verdient binnen de opleiding journalistiek en dat het een goede manier is om basisvaardigheden te verwerven, maar ik wilde, en kon, veel meer dan dat. Ik was verdomme geen journalistiek gaan studeren om te schrijven over de kermis in IJsselstein terwijl er een oorlog plaatsvindt in Syrië.”

Dat schreef Laurie Treffers, 18 jaar oud en sinds twee weken ex-student van de School voor Journalistiek in Utrecht. In een stukje op The Post Online zette ze uiteen waarom ze gestopt was met de opleiding. Het feit dat ze ‘doodsbang’ was voor een stage bij een regionale omroep, gaf de doorslag. Enfin, je begrijpt het, dat gaat een hoop regiojournalisten aan het hart, mijzelf incluis.

Regionale omroepen, deze is voor jullie

Daarom is dit een ode aan de regionale journalistiek. Niet om met een vingertje naar Laurie te zwaaien (dat hebben al genoeg anderen gedaan), maar in de hoop dat regionale journalistiek misschien toch een klein beetje meer respect krijgt – het respect dat ze verdient. En dat zeg ik als journaliste die de eer en luxe heeft om voor lokale, regionale en landelijke media te mogen werken, dus ik ben in ieder geval soort van gedifferentieerd subjectief.

Onbekend maakt onbemind

Nou, eerst maar even de hand in eigen boezem. Laurie is namelijk niet de eerste die op deze manier over de regionale journalistiek praat. Eerlijk is eerlijk, zelf had ik een paar jaar geleden ook niet zo’n heel hoge pet op van de regionale omroepen. Wist ik veel. Zelf keek ik ook eerder naar het NOS Journaal dan naar Brabant Nieuws. Onbekend maakt onbemind.

Kritiek hebben en scherp zijn is heel goed, zeker als journaliste in wording. Maar wie kritisch is, zeker in de journalistiek, moet wel zeker zijn van zijn of haar zaak. Wat mij betreft hoef je niet bij een regionale omroep gewerkt te hebben om er iets over te kunnen zeggen, maar zorg dan wel dat je weet wat die regionale media maken. Oké, sorry, toch een beetje dat vingertje. Ter compensatie: Laurie heeft ongetwijfeld wel een punt wat betreft sommige kritieken op de SvJ zelf.

Maatschappelijke problemen

Laurie vindt regionale journalistiek slechts ‘een goede manier om basisvaardigheden te verwerven’ en ‘oppervlakkig’. Voor de duidelijkheid: dan hebben we het over onderwerpen zoals vleesfraude bij VION, de nieuwe woonplaats van een veroordeelde pedofiel of tentamenfraude op de Haagse Hogeschool. Wat mij betreft interessante verhalen met diepgang waarin maatschappelijke problemen aan de kaak gesteld worden. Deze voorbeelden zijn eigen verhalen van regionale media, die zijn voortgekomen uit eigen onderzoek.

En wat betreft die basisvaardigheden: het nauwgezet volgen van een ingewikkelde rechtszaak als de zaak Maskerbij vraagt om veel meer skills dan alleen het kunnen typen van een goed nieuwsbericht. Verhalen maken met nabestaanden van iemand die omkwam bij een tragisch ongeluk, slachtoffers van seksueel misbruik of een bekende van iemand die net is opgepakt voor een moord is zo veel meer dan een rijtje vragen afwerken. Kortom: regionale journalistiek houdt niet op bij het verslag van de kermis.

Regionale media als bron

Wie de ANP-feed in de gaten kan houden, weet hoe vaak verhalen van regionale media getipt worden in de ‘Mediawatch’. Dat zijn de verhalen die de volgende dag in een landelijke krant staan of ’s avonds op een landelijke zender op televisie zijn. Daar wordt natuurlijk niet bij gezegd dat zo’n verhaal van een regionaal medium komt en dat is ook helemaal niet erg – zo werkt het nu eenmaal.

Maar het verhaal van Laurie bewijst dat het af en toe wel eens benoemd mag worden. Bij regionale omroepen werken veelal journalisten die net zo vakkundig en gepassioneerd zijn als die op het Mediapark of bij de landelijke kranten. Op de School voor Journalistiek wordt dat blijkbaar niet zo heel goed benadrukt. Dus bij dezen. Amen.

Al 7 reacties — discussieer mee!