Drie weken geleden kondigde TPO Magazine een nieuw initiatief aan. Reporters Online zou het voor freelancers makkelijker gaan maken om artikelen van diverse digitale kanalen (eLinea, MyJour, Blendle, TPO Magazine) te verkopen. Er sluit nu  nog een partij aan: het Amerikaanse Beacon.

Beacon is eigenlijk een Amerikaanse variant van TPO Magazine: je abonneert je op een auteur. Bij Beacon betaal je $5, waarvan 60% daadwerkeljk naar die auteur gaat. Vervolgens krijg je ook nog toegang tot de artikelen van alle andere auteurs die publiceren bij Beacon.

[Lees op Nieman Journalism Lab over Beacon: Turn your followers into gold – Beacon won’t be the Netflix of journalism, but it might help you make rent]

Het beste artikel van de week van Beacon zal straks ook opgenomen worden in het aanbod van Reporters Online.

[Wat is Reporters Online? Lees op DNR: Reporters Online faciliteert de verkoop van artikelen van freelance journalisten]

De samenwerking is volgens Jan-Jaap Heij, uitgever van The Post Online en initiatiefnemer van Reporters Online, verrassend eenvoudig tot stand gekomen: “Ik heb ze gewoon gemaild met de vraag of ze wilden samenwerken.”

Heij nam contact op vanwege die verwantschap die hij voelde met Beacon: “Zij willen net als Reporters Online kwaliteitsjournalistiek van onafhankelijke freelancers promoten en daarmee een nieuw businessmodel voor journalisten helpen ontwikkelen. Voor ons is het voordeel dat we een breed aanbod van hoogwaardige stukken op ons kanaal kunnen publiceren. Voor de auteurs van Beacon zorgt het voor extra omzet.”

Het is de bedoeling dat Beacon elke week een artikel naar Nederland stuurt dat het best gelezen artikel is of anderszins eruit spring (uitzonderlijk hoge kwaliteit, actualiteit). Deze artikelen worden door Reporters Online in het Engels gepubliceerd.

Artikelen zullen ook de andere kant op gaan. “Auterurs van TPO Magazine gaan internationaal bij Beacon publiceren, in het Engels. Afrika-correspondent Andrea Dijkstra gaat als het goed is vandaag live bij hen.”

Reporters Online gaat op 3 maart aanstaande van start.

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin de discussie!