De regionale omroep in Friesland bestaat 20 jaar. En staat voor een belangrijke verandering. Hoewel het nog onduidelijk is welke kant het precies op zal gaan. Bestaat Omrop Fryslân over tien jaar nog wel? Die vraag staat centraal in de korte documenataire Nei 20 jier op in twasprong, die vanochtend werd uitgezonden.

De documentaire blikt terug op de 20 jaar die Omrop Fryslân achter zich heeft liggen. Maar de focus ligt op de toekomst: hoe moet het verder met de regionale omroepen die flink moeten bezuinigen terwijl ze het al zo moeilijk hebben om kijkers vast te houden?

Samengaan met de NPO lijkt NPO-baas Henk Hagoort het beste. Want de NPO kan voor kijkers zorgen, is zijn belofte.

Omrop Fyslân-directeurJan Koster ziet dat niet zitten. Hij fuseert liever met de Friese kranten:

“Het mooiste zou zijn als Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad uit NDC stappen, één krant worden en met Omrop Fryslân samengaan. Ik denk dat wij elkaar enorm versterken kunnen. Op de eerste plaats komt dan goede journalistiek in onze provincie.”

Waardeloos idee, vindt oud-directeur van RTV Noord, Roel Dijkhuis:

“Waarom zou je je als omroep aan een dood paard koppelen? Die kranten, met alle respect, dat is een aflopende zaak. Niet doen dus.”

Het zal u niet verbazen: met een oplossing voor de regionale omroepen komt deze documentaire niet. De maker, een journalist van Omrop Fryslân, verzucht op het eind: “Ik weet het niet. Wie het wel weet, mag het me melden.”

De uitzending is terug te kijken op Uitzending Gemist.

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Al 2 reacties — discussieer mee!