Het is ze gelukt. Applaus is op zijn plek. De journalistieke startup De Correspondent van oud-NRC’ers Rob Wijnberg en Ernst-Jan Pfauth heeft het 30.000ste lid verwelkomd. En dat mogen we wel een mijlpaal noemen. Maar we moeten niet te vroeg juichen. In september komt de eerste echte test: hoeveel leden kiezen voor een tweede jaar?

Het moet gezegd worden: dit is een knappe prestatie. In een journalistiek landschap waar oplages bijna alleen maar lijken te dalen, lukt het Wijnberg en team om via crowdfunding een nieuw project op te zetten. Eentje dat ook nog eens binnen een jaar het aantal abonnees weet te verdubbelen – bravo.

Toch wordt het nog spannend

Maar dit is nog maar het begin. Want die dertigduizend leden zijn tof, maar tijdschriften als Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer bestaan al decennialang en De Correspondent officieel nog geen jaar. Dus daar mag en moet nog wel wat bij om echt te kunnen overleven (want dat er abonnees weggaan staat waarschijnlijk vast). En dat realiseren ze zich daar ook. Uitgever Ernst-Jan Pfauth schrijft:

“Tegelijkertijd zijn we er nog lang niet. In september lopen de eerste 20.000 jaarlidmaatschappen af en het is natuurlijk heel spannend hoeveel van jullie lid blijven. Destijds investeerden jullie immers in een idee, en niet in de publicatie die het uiteindelijk geworden is. We hopen dat De Correspondent de richting ingaat die jullie ook voor je zagen. Laat ons vooral weten wat er beter kan.”

De actualiteit

Pfauth belooft nieuwe functies, correspondenten en freelancers. Maar een stukje veelgehoorde kritiek laat hij daarbij achterwege. Er is een groep mensen – waaronder een aantal professionals uit de online publicatiewereld – die van mening is dat het beter zou zijn als De Correspondent tóch wat meer met de actualiteit zou doen.

Ja, zul je wellicht denken, dat is toch precies waar De Correspondent niet voor is bedoeld. Klopt, maar er blijft een hunkering naar een beetje actualiteit. Nu is die er ook wel. Zo nu en dan plaats De Correspondent artikelen die wel degelijk een link hebben met onderwerpen die in het nieuws zijn, zoals laatst een ooggetuigenverhaal over het ontstaan van de opstand in Oekraïne en een achtergrondstuk over de overname van WhatsApp door Facebook.

 

 

Nu kun je zeggen: hé dat mag niet als ‘medicijn tegen het waan van de dag’. Aan de andere kant: wellicht is het helemaal niet zo erg als De Correspondent iets van die missie terugkomt? Ja, het is goed om een plek te hebben waar je jezelf even stil kunt zetten om te kijken naar het grotere plaatje – los van de actualiteit. Maar dat gaat soms nou eenmaal hand-in-hand mét die actualiteit.

Al met al vind ik De Correspondent een prachtig voorbeeld van nieuwe journalistiek die aan lijkt te slaan (ook een beetje te danken aan een uitstekende marketingcampagne). Zoals Pfauth zelf al aangeeft zijn ze nog druk in ontwikkeling en komen er waarschijnlijk een aantal verbeteringen/veranderingen aan. Of het genoeg is voor een tweede jaar? Begin september weten we het.

Al 2 reacties — discussieer mee!