Controle op lokale democratie loopt gevaar. Dat is de onheilspellende titel van de reportage die Nieuwsuur gisteravond uitzond. Niet erg diepgravend, maar wel aardig om even terug te kijken.

De reportage begint in de gemeente Ouder-Amstel waar het Weekblad voor Ouder-Amstel het enige serieuze medium is. Stasja Köhler is de journalist die wekelijks helemaal in haar eentje deze huis-aan-huiskrant volschrijft. En als er geen fotograaf voor handen is, dan maakt ze ook nog de foto’s. En dan moet ze ook nog het nieuws over Amstelveen verslaan. En Köhler is niet alleen de enige journalist van het Weekblad voor Ouder-Amstel, ze is ook de enige journalist die de lokale politiek daar nog volgt.

Het is symptomatisch voor de stand van de lokale journalistiek: er zijn steeds minder journalisten op de perstribune te vinden tijdens gemeenteraadsvergaderingen.

In Den Haag is de gemeente daarom zelf maar een stadskrant begonnen. En denkt nu ook over een televisiejournaal. Lector journalistiek Piet Bakker vindt dat niet zo’n goed idee: “In een democratische samenleving kan je de controle van de gemeente niet overlaten aan de gemeente zelf.”

Veel diepgravender wordt het niet, maar toch is het aardig om de reportage van Nieuwsuur over de lokale journalistiek even terug te kijken:

Update zaterdag 1 maart 2014, 22.30 uur
Omroep West meldt dat journalisten boos hebben gereageerd op de uitlatingen die de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) deed in de Nieuwsuur-uitzending. Ze betwisten dat er zo weinig journalisten aanwezig zijn tijdens de vergaderingen van de gemeenteraad in Den Haag.

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin de discussie!