Precies een maand geleden, op 2 februari, begon Chris Klomp met een experiment: verslag doen van rechtszaken via een Twitteraccount @realtwitcourt dat alleen tegen betaling te volgen is. Hoe is de stand van zaken na een maand?

Het principe is simpel: belangstellenden laten Chris Klomp weten dat ze @realtwitcourt willen volgen. Vervolgens geeft hij toestemming en wacht tot mensen de gevraagde 0,99 euro per week of 3,90 euro per maand hebben overgemaakt. Wie niet betaalt, wordt weer verwijderd.

Wat is je ervaring met mensen die zich melden voor @realtwitcourt?

“Mijn ervaring is erg goed. Mensen die betalen blijken erg betrokken te zijn. Ze komen met tips en wensen en denken regelmatig mee over hoe het beter kan. Ook reageren ze op de tweets en geven ze blijk van interesse in de rechtspraak.”

Hoeveel abonnees heb je inmiddels?

“Er zijn inmiddels rond de tweehonderd betalende volgers die een maandabonnement of langer hebben. Daarnaast is er een groep die per week bijdraagt of zelfs een jaarabonnement heeft. Een kleine groep heeft blijkbaar zoveel vertrouwen in het experiment dat ze een periodieke overboeking hebben gemaakt, waardoor ze automatisch per week betalen.”

Zijn er ook al opzeggers?

“Er zijn nu vier mensen die niet verder willen. Omdat ze het elders gratis krijgen. Of omdat ze te goed in de materie zitten om er meerwaarde in te zien.”

Sinds gister heb je ook een website voor Realtwitcourt. Wat is het idee daarachter?

“Het idee van de website is om naast de tweets meerwaarde te kunnen bieden. Het is lastig om in een volatiele twitterstroom duidelijk te kunnen communiceren over zaken die wat meer moeten blijven hangen. Op de website staat nu bijvoorbeeld een agenda, waardoor volgers beter kunnen volgen wat er allemaal speelt.”

Kan je daar straks ook verslagen op teruglezen?

“Jazeker, straks zal daar de twitterstroom van die dag te lezen zijn. Het is een manier om beter te communiceren. Om mensen te betrekken bij het experiment. Niet iedereen volgt natuurlijk dagelijks live de rechtszaken. Op deze manier krijg ik hopelijk een platform waar volgers ook in de avond terecht kunnen om een zaak nog even rustig na te lezen.”

En meer achtergronden?

“Op termijn zullen er zeker ook achtergrondverhalen op de site verschijnen. Wat ik niet in tweets kan vatten, moet straks terugkomen op de site. In een rechtszaak zit zo veel informatie. Het zou mooi zijn om naast de toch wat vluchtige tweets een rechtszaak meer recht te doen door er een compleet verslag van te maken. Denk dan ook aan de beslissingen van de rechtbank in een zaak. Die volgen meestal pas na twee weken.”

Wordt de site ook betaald?

“In eerste instantie is de site openbaar, om op die manier meer mensen warm te kunnen maken voor het experiment. Uiteindelijk gaat de site op privé en krijgen alleen betalende volgers van @realtwitcourt toegang. De site is dus niet apart te betalen. Wie geld heeft overgemaakt voor @realtwitcourt krijgt ook toegang tot de site.”

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Al één reactie — discussieer mee!