Op de VVOJ Trainingsdag Regionaal Onderzoek van vandaag gaf Piet Bakker tips voor het vinden van nieuws in de regio. We kennen deze onderzoeker van zijn mediastatistieken en zijn optredens in de media, maar wat minder bekend is zijn website, genaamd ‘De Orkaan’. Met daarop nieuwsberichten die hij in maximaal 20 minuten maakt. Twee dagen later staan ze vaak in een regionale krant. Checken? Daar doet hij bijna niet meer aan.

Zijn motief om met De Orkaan te starten was om er achter te komen of je in verkiezingstijd met enige regelmaat in 15 à 20 minuten een zelf geproduceerd nieuwsbericht kan maken. “Ik was nieuwsgierig of dat ging lukken. En journalisten moeten steeds meer produceren in minder tijd. En ik heb het ook gewoon druk.”

Het lukt hem goed en zijn nieuwtjes worden overgenomen door lokale media. Maar Bakker lijkt het hierbij minder nauw te nemen met de journalistieke normen en waarden.

Bijna niets meer checken

Een voorbeeld. Op een dag liep Bakker langs een pand in restauratie en zag staan.: ‘Hier komt binnenkort het grootste HEMA restaurant van Nederland in Zaandam’. Die quote bracht hij als nieuws.  Zonder het te checken. “Daar heb ik geen problemen mee”, zegt hij. “Ja vroeger had ik gebeld, maar nu check ik bijna niks meer.”

“Maar dan kan iedereen toch roepen ik ben de grootste?”, vraagt een deelnemer. “En wat als het niet waar is en dat uitkomt? Schaadt dat niet zijn reputatie?”, vraag ik.

“Van de 50 nieuwsberichten zat ik er misschien 2 keer naast. Het kan me echt niet schelen”, antwoordt Bakker.

Tijdsverspilling

Altijd de feiten nabellen met het risico dat je iemand niet te pakken krijgt, vindt Bakker tijdsverspilling. Net als het principe dat je altijd hoor en wederhoor pleegt. “Ik kan het me niet permitteren 2 uur aan een stuk te zitten terwijl het in 15 minuten af kan zijn. En vaak haalt wederhoor de kracht uit het verhaal. Ik laat mensen op Twitter weten dat er iets over hen gezegd is in mijn stuk en dan komt de discussie daarna wel los.”

Handige tools

Goed. Je kan het met hem eens zijn of niet. Nieuws haalt hij in ieder geval wel binnen. Welke tools gebruikt hij?

  • Microsoft Cloud. Voor het automatisch uploaden van mobiele foto’s naar je pc.
  • Twitterlijsten. Voor het opdelen van twitteraars in categorieën. Na een korte steekproef in de zaal blijkt dat maar een kwart deze gebruikt. Bakker geeft aan dat dit echt handig is. Ook omdat je mensen in de lijst kan zetten, zonder ze te volgen. Hij heeft een lijst met gemeenteraadsleden. Als zij stomme opmerkingen tweeten, maakt hij daar direct een screenshot van. ‘Voor als ze later denken: toch niet zo slim dat ik dat zei en ze de tweet verwijderen.’
  • Tweetdeck. Volgens Bakker handig voor het beheren van meerdere twitteraccounts en het editen van retweets.
  • RSS (Feedly), handig voor als gemeenteraadsleden weinig bloggen en je gewaarschuwd wilt worden als er een nieuwe blogpost is.
  • 0Transcribe. Een hulpmiddel voor het uitschrijven van audio-interviews. Volgens Bakker een ‘tijdswonder’.

Lees de toelichting van Piet Bakker: Checken is een tijdrovend journalistiek ritueel.

Al 7 reacties — discussieer mee!