‘De Bicker’, het zeven maanden oude aggregatie- en curatieplatform van Michiel Bicker Caarten, gaat binnenkort verder als betaald platform. Bicker Caarten, onder meer mede-oprichter van BNR Nieuwsradio en oud-hoofdredacteur van omroep WNL, heeft dat besloten na raadpleging van zijn vaste achterban.

Bicker Caarten over de reacties die hij kreeg: “Ruwweg 20% vindt het geen geld waard; de rest wel. In vele gevallen zelfs even waardevol als andere internet-aanbieders. Dit is bemoedigend, dus ik ga door. Nu een betaalsysteem vinden dat zo makkelijk mogelijk is.”

De Bicker levert een dagelijkse nieuwsbrief en een bijbehorende website met een overzicht van door Bicker Caarten geselecteerde artikelen. De selectie is persoonlijk van aard, maar valt op door een nadruk op vernieuwing. Er zijn geen foto’s of video’s, nauwelijks politieke onderwerpen en ook vrijwel geen opinie.

De Bicker vroeg enkele weken geleden wat zijn publiek voor de nieuwsbrief en het platform over zou hebben. Op de eigen website geeft Bicker Caarten een overzicht van de reacties. Een selectie:

De afhakers:

‘Als ik eerlijk ben, ik zou in beginsel niet bereid zijn om te betalen. We zijn al teveel verpest/verwend met heel veel gratis nieuws en informatie.’

‘U vraagt geld voor het verzamelen van links naar artikelen die andere websites brengen en die daar meestal géén geld voor vragen en wél uitbundig reclame voeren. Uw statement volgend zouden ‘we’ dus ook voor al die websites apart moeten gaan betalen, anders “heeft dat nieuws geen bestaansrecht”.’

’Voor mij is ‘De Bicker’ entertainment, soms ongelezen, soms grappig, vaak interessant, maar niet noodzakelijk, net als een mooie zonsondergang. Ik kan ervan genieten, maar ik ga er niet voor betalen.’

Maar er zijn genoeg mensen die in de buidel willen tasten.

‘De Bicker is een redelijke goede dagelijkse nieuwsbrief met een eigen invalshoek in wording. Je voelt de potentie, af en toe breekt deze ook volledig door, maar geregeld is het ook een glimlach en (nog) geen urgentie. Dus ja, wat is het waard? Nu zou ik zeggen 12,50 per jaar. Als een soort steunbetuiging, als een lidmaatschap van een omroep oid.’

‘Wat kost ‘de Correspondent’? De Bicker is lekker: verrassende stukken uit onverwachte hoeken. Geen ego’s tussen lezer en inhoud. Prijs? Doe maar helft abonnement ‘de C’.’

‘Wat betreft de waarde; zelf zie ik niks in een systeem per artikel (zoals sommige aangeven), te gecompliceerd. 1 prijs, bij voorkeur per maand afgeschreven lijkt mij prima en zo lang dat “euro-werk” is (€ 1,00 – € 3,00) dan denk ik dat er niet veel mensen zullen afhaken.’

‘Kies een zeer laag instapbedrag voor een middellange periode, bijvoorbeeld € 3,33 voor drie maanden. Een belachelijk bedrag, dus dat valt op, kan niemand ‘teveel’ vinden. Iedereen die een beetje om je geeft moet alleen nog de moeite nemen, een machtiging werkt alweer beter. Want door luiheid en vergeetachtigheid gaan zoveel initiatieven verloren…’

En van deze zal Michiel Bicker Caarten vast een beetje zijn gaan blozen:

‘Geachte redactie, makers van de boeiendste krant ter land, ik zou voor een abonnement per jaar: 49,90 willen betalen. Waarom? Het is geen krant vergelijkbaar met NRC of de Volkskrant qua hoeveelheid en achtergrondstukken en wetenschapsbijlages. Maar, ’s morgens, als ik mijn mailbox check is het wel de eerste mail die geopend wordt. Het is verrassend, boeiend, kritisch, en eigenzinnig nieuws. Vandaar. Ga zo door zou ik zeggen, met al die heerlijke relevante, en irrelevante berichten.’

Deze blogpost verscheen eerder op DodeBomen.nl.

Bart Brouwers

Journalist, blogger, writer, cyclist. Full professor in Journalism Groningen University.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin de discussie!