Voor iedereen die zin en tijd heeft om deze zomer wat extra kennis en vaardigheden op te doen organiseert Studio Bromet de speciale ‘Zomercursus Reportagemaken’. Tijdens deze cursus kan iedereen, op locatie bij Studio Bromet in Ilpendam, van 11 t/m 14 augustus, de basis van het vak reportagemaken leren. Tijdens de cursus leren de zomergasten over research, filmen en interviewen.

De deelnemers worden getraind in het maken van een ‘betrokken reportage’. Frans Bromet is de grondlegger van dit genre waarin eerlijkheid en realisme wordt nagestreefd en er geen ruimte is voor enscenering. Als film- en programmamaker heeft hij na een lange carrière in de speelfilm, ongeveer twintig jaar geleden besloten om nooit meer iets in scène te zetten: ‘Voor mijn camera komen sindsdien alleen nog maar echte mensen met hun eigen, authentieke verhalen’. Dit is wat de cursisten tijdens de Zomercursus ook leren. Aan het eind van de cursus is iedereen in staat zelfstandig een reportage te maken.

Verschillende ex- cursisten zijn serieus begonnen met films maken na het volgen van de cursus. Een aantal van de films van ex- cursisten worden momenteel wereldwijd op allerlei filmfestivals vertoond. Daarnaast zijn er diverse cursisten die ooit begonnen als tekstschrijver en die na het het volgen van een cursus bij Studio Bromet het pad van filmmaker hebben gekozen, en zij hebben op dit moment meer film- dan schrijfklussen.

De cursus bestaat uit een aantal theorielessen, die direct gekoppeld zijn aan actieve praktijkopdrachten. Door bestaande fragmenten en beeldmateriaal met elkaar te bespreken leren de deelnemers meer over research, filmen en interviewen. Na de filmoefeningen gaat de groep de straat op om straatinterviews af te nemen over hun zelf gekozen onderwerp. Tot slot leren de cursisten hun eigen materiaal te monteren en, als ze dat willen, online te zetten.

Kijk voor meer informatie en het overige cursusaanbod op www.studiobromet.nl

Nog geen reactie — begin de discussie!