Hoe maak je optimaal gebruik van social media? Henk van Ess opent de poort naar een wereld zonder selfies en foto’s van katten. Maak je Twitter-tijdlijn opnieuw relevant. Iedereen probeert je aandacht te trekken op hetzelfde moment in dezelfde tijdlijn. Dat kan anders. Dit artikel  verscheen eerder bij de BBC en ProPublica en is vertaald door Rafael Njotea.

In een typische tijdlijn in Twitter staan vrienden, familie, nieuwsmedia, celebrity’s en experts. Dat leidt automatisch tot een kakofonie van stemmen. Naar wie luister je?

Zonder filters is het onmogelijk om de juiste informatie op het juiste moment te krijgen.  Tweets van een hyperactieve bron drukken alle anderen naar beneden. Daardoor mis je waarschijnlijk deze ene tweet van @akitz , als die toevallig je vriend is:

Als je social media als een serieuze research tool gebruikt, wil je twee dingen: je wil relevante informatie en je wil die op het juiste moment. Hoe raak je overbodige ballast kwijt? Daarvoor heb je slimme filters nodig. Twee simple tools helpen je: Open Tweet Filter en Twitters eigen Lists. Verder heb ik ook jou nodig, want jij bent de enige die me kan vertellen wat voor jou belangrijk is en wat niet.

1. Open Tweet Filter: tot ziens, katten!

Laten we beginnen met een uiterst eenvoudige tool die oninteressante posts van hyperactieve gebruikers verwijdert: Open Tweet Filter. De tool verbergt elk woord dat je niet wil zien. Zo kan je posts blokkeren met het woord hond, of eten, of, nog erger, honden die iets eten. Dit doe je zonder de persoon in kwestie te ontvolgen — de ultieme straf voor elke praatgraag.

Dus: negeer onbruikbare informatie, focus enkel op de interessante dingen — net zoals je zou doen op het verjaardagsfeestje van een ver familielid. Dat neefje dat maar blijft tweeten over zijn nieuwe iPhone? Blokkeer iPhone, niet het neefje.

Om dit te doen, heb je drie dingen nodig:

  1. Een Chrome, Safari of Firefox browser
  2. De Open Tweet Filter, beschikbaar voor Chrome, Safari of Firefox
  3. Een vrij moment om na te denken over de woorden die je echt niet in je tijdlijn wil zien staan

2. Smart Twitter Lists

Twitter Lists is mijn favoriete manier om informatie te filteren. Een private Twitter List laat je toe om iedereen ter wereld te volgen zonder dat zij weten dat je hen volgt. Dit ondermijnt dit het hele idee van social media, maar je zal de optie naar waarde schatten wanneer je iemand niet zichtbaar wil volgen.

Voor we de basics bekijken nog dit: via een slimme lijst kan je een verhaal zien in tweets die op het eerste zicht willekeurig lijken. Toen de financiële crisis op z’n hoogtepunt was, volgde ik 75 bankiers. Ik verzamelde hen in een lijst. Op een gegeven maandagochtend zei één van hen:

“Hate unscheduled meetings ”

Een paar uur later postte een andere bankier:

“I’m at Restaurant (naam) in Amsterdam 4sq.com/(rest van de link)”

Daarna bleef het meer dan vier uur stil op de meestal levendige Twitteraccounts van de bankiers. Op het eind van de namiddag kwam de eerste bankier terug online:

“Sometimes you must leave behind what you love the most.”

Een paar minuten later schreef een stagiair:

“Will have to go back to school, one month earlier than I thought.”

Ik belde naar het restaurant in Amsterdam en vroeg of er daar een vergadering met bankiers had plaatsgevonden, wat inderdaad het geval bleek. De bankiers hadden blijkbaar te horen gekregen dat er ontslagen zouden vallen.

Geen enkele werknemer van de bank heeft iets gezegd dat schadelijk zou kunnen zijn voor zijn werkgever, maar als je de individuele tweets van de bankiers naast elkaar legt, komt er een verhaal boven:

10u Hate unscheduled meetings.
12u I’m at a restaurant in Amsterdam. 
12u -16u30 No Tweets at all
16u30 Sometimes you must leave behind what you love the most. 
16u45 Will have to go back to school, one month earlier than I thought.

Ik hou van lijsten omdat deze vier subtiele hints daardoor niet verloren gingen in een tijdlijn vol vrienden, familie en vreemden.

Het risico van het maken van lijsten is dat je nog steeds kan verdrinken in informatie omdat je de verkeerde mensen in de lijst hebt opgenomen. Laten we dat eerst bekijken. Hoe vind je relevante bronnen voor je lijst?

Kandidaten vinden voor je lijst

Stel dat je een lijst wil maken van mensen die voor defensie werken. De meesten van hen hebben waarschijnlijk instructies gekregen om geen publiek account te hebben. Sommigen mogen misschien echter wel actief zijn op Twitter als ze niet verwijzen naar hun job. Een nucleaire raketspecialist van Milwaukee mag dus in zijn bio zetten:

Loving father, love basketball

maar niet:

Work with classified material, defense specialist. Specialized in nukes.

Maar hoe vind je dan de vaders die gespecialiseerd zijn in nucleaire raketten? Hier zijn drie tools:

1. Gebruik een zoekrobot voor bio’s

Begin met followerwonk.com of twellow.com. Met die twee kan je erg snel zoeken in Twitter bio’s en ook actieve gebruikers van passieve onderscheiden. Er zijn altijd een paar mensen die indruisen tegen de instructies van hun werkgever en toch iets schrijven over hun job.

2. Gebruik Facebook Graph

Maak een lijst met mensen die voor defensie werken via Facebook Graph. Crosscheck of hun namen ook op Twitter voorkomen en, zo ja, voeg ze toe aan de lijst.

3. Reverse engineering

Probeer bronnen te vinden die relevant zijn voor je onderwerp. Ik weet zeker dat er in een hotel in San Jose, Motel 6, vaak mensen van defensie te vinden zijn.

Kennelijk haatte O.H. het hotel. En nu nog te weten komen wie hij is. Sleep zijn foto naar Google Images en klik op zoeken.

Google geeft je zijn volledige naam, want hij gebruikt dezelfde foto op LinkedIn.

Zoek nu zijn naam op Twitter en voeg hem toe aan je lijst.

Een lijst maken

Maak een nieuwe lijst door in Twitter op het tandwieltje rechtsboven te klikken en nadien op ‘Create a new list’.

Vergeet niet op ‘Private’ te klikken als je niet wil dat andere mensen weten dat je hen volgt. Voeg nu de accounts die je vond via FollowerwonkFacebook en reversed engineering toe aan de lijst. Niemand zal zien dat je hem of haar volgt, en dat kan handig zijn.

Gebruik de vrienden van die mensen om de lijst nog vollediger te maken. Klik op elk lid in de private lijst en klik daarna op volgers. Scroll naar de laatste pagina. De volgers op de laatste pagina zijn bijna altijd de mensen die die persoon het eerst zijn beginnen volgen, toen het account aangemaakt werd. Onderaan staan meestal collega’s van de persoon in kwestie. Probeer de accounts te valideren via tools zoals Creepy om uit te zoeken of iemand van hen bijvoorbeeld tweet vanuit een overheidsgebouw.

Ziezo, nu heb je je eigen ‘koffiemachine’ voor eender welke groep mensen: je zal geen heel grote geheimen horen, maar de gesprekken zullen waarschijnlijk gaan over het bedrijf of de organisatie.

Ikzelf heb meer dan 400 private lijsten en 10 publieke. Ik gebruik ze niet als ik ze niet nodig heb. Enkel wanneer ik een specifiek topic opvolg, open ik mijn lijsten en kijk ik naar wat bankiers, advocaten, dokters, hersenchirurgen, werknemers van Google, mensen bij defensie of ecologisten te zeggen hebben.

Het mooie van publieke lijsten is dat je ze in Flipboard kan inladen, een mobiele app die Twitter (en andere social media) visualiseert. De volgende keer vertel ik hoe je een tijdschrift kan maken van 200 werknemers van Google en andere Twitteraars.

Al 3 reacties — discussieer mee!