Blendle timmert lekker aan de weg met het verkopen van losse artikelen. Maar de kans is groot dat Blendle over niet al te lange tijd niet meer nodig is, vermoeden Maurits Kreijveld en Chris Aalberts. Want straks kan je betalen via de bekende sociale media.
Deze week maakte de digitale kiosk Blendle bekend een investering van 3 miljoen te hebben ontvangen van twee grote buitenlandse uitgevers (New York Times en Axel Springer). Blendle krijgt hiermee de middelen om zich verder te ontwikkelen richting het buitenland en het aanbod van titels te laten groeien. Hiermee lijkt Blendle definitief de belangrijkste digitale kiosk van Nederland te worden, ver voor de vrijwel onbekende concurrenten eLinea en MyJour. Toch zijn er kapers op de kust.
Blendle probeert in te spelen op een nieuwe manier van omgaan met nieuws. Voor met name jongeren zijn sociale netwerken als Facebook, YouTube en Twitter de plaats waar zij praten over wat hen bezighoudt. Hier worden nieuwtjes besproken en verspreid. Nieuws wordt massaal geconsumeerd op sociale media en deze netwerksites beschikken inmiddels over een miljoenenpubliek.
Direct afrekenen
Het enige wat op sociale netwerken ontbreekt, is de mogelijkheid om direct een artikel te kopen. Daarvoor zijn twee zaken nodig: een weblink en een digitale portemonnee. Blendle wil deze functies vervullen als een soort tussenpersoon tussen lezer en uitgever, maar de sociale netwerken kunnen die tussenpersoon ook zijn. En zij zitten niet stil.
Facebook introduceerde de afgelopen zomer al een betaalfunctie en Twitter heeft eveneens een betaalknop aangekondigd voor onder andere muziekaankopen. Hiermee kunnen zij een soortgelijke tussenpersoon worden tussen lezer en uitgever, zoals ook Blendle dat is.
Ook op het gebied van betalen zijn internationaal volop ontwikkelingen gaande. Paypal, Apple, Google, Mastercard en de Nederlandse banken zijn bezig eigen digitale portemonnees en betaalmethoden te ontwikkelen. Hetzelfde Facebook is al langer bezig een portemonnee te integreren op zijn sociale netwerksite.
Goedkoper
Sociale netwerksites kunnen dus de directe link worden tussen lezers kranten en tijdschriften. Het direct linken sluit niet alleen beter aan bij de gebruiker, maar is bovendien goedkoper dan Blendle. Op dit moment vragen Paypal, Google en Amazon 2% tot maximaal 5% voor de afhandeling van het betalingsverkeer. De kosten voor het doorlinken zullen dus een stuk lager liggen dan de 30% die Blendle rekent.
Hoe moeilijk het is om een eigen gespecialiseerd sociaal netwerk te bouwen (zoals Blendle wil) bleek toen Apple in 2012 het sociale netwerk Ping, onderdeel van iTunes, moest sluiten en nu volop inzet op Twitter. Sociale netwerken kunnen met relatief kleine toevoegingen eenvoudig hun dienstverlening uitbreiden naar muziek en artikelen. Daar valt lastig mee te concurreren vanwege het enorme aantal gebruikers dat al op Facebook en Twitter aanwezig is.
Nieuwsmedia die een relatie willen opbouwen met hun lezers zullen dit doen via sociale netwerksites die een veel groter publiek trekken dan Blendle en bovendien veel goedkoper zijn. Blendle is een sympathiek initiatief, maar als betalen via sociale netwerksites populair wordt, is een online kiosk snel overbodig.
Lees ook andere artikelen over Blendle op DNR.
Dit artikel maakt een fundamenteel verkeerde aanname door te stellen dat betalingsverwerkers 2 tot 5 procent van een bedrag vragen. Ze vragen namelijk een percentage plús een minimumbedrag. Het standaardtarief van Paypal is bijvoorbeeld 3,5 procent plus 35 eurocent.
https://www.paypal.com/nl/webapps/mpp/paypal-fees
Op een artikel van 20 cent zijn de transactiekosten dan dus 35,7 cent. Niet echt voordelig.
Blendle weet dit probleem grotendeels te vermijden door gebruikers te laten opwaarderen voor minstens 5 of 10 euro. Als gebruikers 10 euro op hun Paypal-account zetten kost ze dat dus 52,5 cent. (Dat is direct al een zesde van de 30% die Blendle pakt op artikelaankopen.)
Tenzij iemand daadwerkelijk microbetalingen werkend weet te krijgen op een manier die kleine overboekingen betaalbaar maakt – velen hebben het geprobeerd, nog zonder succes – wordt ook een koopknop op sociale media geen redding. Het zou natuurlijk wel mogelijk zijn om een tegoed op je Twitter-account te zetten en dit te gebruiken om artikelen te kopen, maar wat dan als je een artikel ziet op Facebook? Moet je daar dan ook een tegoed hebben?
In mijn interview met Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn (link hieronder) zegt Klöpping dat Blendle een alomtegenwoordig platform wil worden. Je zou dan bijvoorbeeld op de site van de Wall Street Journal een knopje ‘betaal met Blendle’ krijgen – ofwel: Blendle wordt zelf een soort betalingsverwerker en hun eigen site / sociale element is secundair. Dat is nogal een hoge doelstelling en ik heb geen idee of ze dat ooit gaat lukken. Maar áls het lukt lijkt me dat een stuk handiger dan een betaalmechanisme dat vastzit aan één sociaal netwerk.
-Jeroen Kraan, techredacteur NU.nl
@jeroen
De innovatie zit niet alleen bij Blendle, maar ook bij anderen. Feit is dat anderen ook aan betaalmodellen werken en dat Blendle slechts een van de mogelijkheden is. Bovengenoemde mogelijkheid is heel sterk – natuurlijk als het werkt – en men kan dan gemakkelijk onder de tarieven van Blendle duiken. Tussen die tarieven zal ook concurrentie ontstaan. Die situatie levert zeker geen eenduidig positief beeld voor Blendle op.
https://www.paypal.com/uk/webapps/mpp/micropayments
De grens tussen een originele invalshoek en geleuter is dun. Dit stukje is aan de verkeerde kant beland.
‘Je gaat toch geen iTunes lanceren als je weet dat mensen muziek gaat streamen?’
‘Je gaat toch geen fabriek bouwen als iedereen gaat 3d-printen?’
‘Laat dat bioscoopgebeuren zitten, doe die film meteen op Netflix’
En uiteraard: ‘Je gaat toch geen Correspondent beginnen als je weet dat http://www.hewat.nl in aantocht is?’
Dit artikel lijkt een doemscenario voor Blendle te willen schetsen, maar vreemd genoeg is het scenario hierboven voor Blendle niet eens zo slecht. Want wat gaat Facebook of Twitter of welk socialmediakanaal, dat betaalde content wil aanbieden en met een vliegende start direct een voorsprong (qua techniek en content) op de concurrentie wil hebben, doen? Exact. Die telt een paar miljoen (of meer) neer voor een overname van Blendle. Ka-ching. Dat de auteurs hier geen rekening mee houden en dit niets als een voor Blendle gewenst scenario zien, geeft vooral hun eigen blinde vlek aangaande commercieel denken aan. Dat ze innoveren en vervolgens opgekocht zouden worden om de techniek in een groter geheel te incorporeren als ‘overbodig’ classificeren geeft daarnaast ook aan dat ze niet doorhebben hoe innovatie in de praktijk vaak gebeurt.
@Sander
We weten vooraf niet hoe innovatie verloopt. Wie dat wel weet is allang miljardair. Een groot aantal initiatieven strandt, maar niet allemaal. Ze worden echt niet allemaal overgenomen, etc. Alle partijen zijn bezig, niet alleen Blendle. En succes hangt ook niet alleen af van ‘de eerste zijn’. We schetsten hier een andere, reele mogelijkheid.
De portemonnee van de initiatiefnemers is leuk voor hen. Mij interesseert dat niet zo. Feit is dat ook nog bewezen moet worden dat men voor artikelen wil betalen. Daar gaan we hier voor het gemak maar even niet op in. De cijfers wijzen hier nog niet op. Voorlopig valt Blendle in een lange rij bedrijven waar geld bij moet. Dat heeft niet een gegarandeerd goede afloop.
Allemaal mee eens, ik viel vooral over jullie beoordeling ‘overbodig’, waar ik uit opmaakte dat Blendle net zo goed direct opgedoekt kon worden wat jullie betreft. Terwijl Blendle in het door jullie geschetste toekomstscenario niet overbodig is, noch voor de oprichters, noch voor de innovatie in de nieuwssector. Dat probeerde ik aan te stippen.
Oke, eens.
Geloof ook niet in bovenstaande stelling! Betaling is ongetwijfeld een onderdeel, maar te fixen!
Het gaat om veel meer dan afrekenen. Ik denk dat Blendle een paar uitdagingen heeft.
1) De allerbelangrijkste is de uitgevers aan boord houden. Als die gaan muiten heb je een probleem.
2) De tweede uitdaging is, ervan uitgaande dat artikelen straks overal verkrijgbaar zijn, om een platform te bouwen dat gebruikers leert kennen en op basis van een lerend algoritme de beste, interessantste en leukste “krant” voor je samenstelt. Een beetje als Zite.
Als bovenstaande lukt kan ik mijn kranten abonnement opzeggen. Nu is het nog te hard werken om een goede selectie te krijgen, dus blijf mijn FD maar lezen.