Het vak van oorlogscorrespondent ligt onder vuur. De gruwelijke beelden van onthoofde journalisten doen de vraag rijzen of het nog wel verantwoord is om correspondenten naar conflictgebieden als Syrië en Irak te sturen. Staat het risico dat zij lopen in verhouding tot het belang van hun werk?

Het antwoord van Minka Nijhuis, al 23 jaar oorlogscorrespondent, luidt volmondig ‘ja’. Zij is overtuigd van de noodzaak om verre brandhaarden van dichtbij te verslaan. Niet als een smokejumper, die voor enkele dagen invliegt met een glansrol voor zichzelf, maar als een bescheiden getuige die langdurig investeert in zijn verhaal, ook als de grond onder de voeten heet wordt.

In de vierde Joost Divendallezing neemt Nijhuis de stand van zaken in de buitenlandverslaggeving onder de loep en pleit voor een werkwijze die volgens haar zowel de kwaliteit van de berichtgeving ten goede komt, als de veiligheid van de correspondent.

Meer informatie op de website van De Nieuwe Liefde.

Nog geen reactie — begin de discussie!