Dit jaar begon de Groningse rechtbankverslaggever Chris Klomp met een gewaagd experiment. Hij vroeg mensen een geldbedrag om zijn tweets over rechtszaken te kunnen lezen. Aan het einde van het jaar maakt Klomp de balans op: dankzij @twitcourt verdiende hij met elke tweet een euro.

Begin dit jaar lanceerde ik een betaald twitter-account: @realtwitcourt. Betalen voor tweets? Belachelijk. ‘Een wanhoopsdaad!’, zo formuleerde Jan Tromp van de Volkskrant met hoorbaar genoegen en enig dedain.

Toegegeven. Ik wist zelf ook totaal niet waar ik aan begon. Wie zou er in godsnaam willen betalen voor korte live-verhalen uit de rechtbank? Verhalen die dankzij mede-twitteraars immers met enige moeite ook wel elders te halen zijn?

Abonnees

In bizar korte tijd stond er vijfhonderd euro op mijn bankrekening. Beetje bij beetje liep het volgers-aantal op. Van vijftig naar honderd. Van honderd naar tweehonderd. Zou het impulsieve en ietwat naïeve experiment dan toch bestaansrecht hebben?

We zijn nu bijna een jaar verder en ik kan die laatste vraag eindelijk bevestigend beantwoorden. Inmiddels volgen ruim 350 betalende volgers dagelijks @realtwitcourt. De meeste mensen betalen voor een maand. Een enkeling heeft al een automatische overboeking aangemaakt. Een handvol dokt meteen maar voor een jaar vooruit. Al met al heb ik dit jaar voor iedere tweet ruim een euro gekregen.

Twitteren is dan ook inmiddels mijn werk geworden. Ik volg uur na uur rechtszaken voor mijn volgers. Om iedere week ook nog enkele uren te besteden aan een immer uitdijende administratie die steeds maar handmatig bijgewerkt moet worden. Zorgt dat voor een goed uurloon? Nee. Maar het is 2014. De freelance-markt is geen gemakkelijke markt. De tarieven staan onder druk. Voor een freelancer is alles meegenomen. Naast mijn werk voor het ANP en Algemeen Dagblad is Twitter een mooie inkomstenbron geworden.

Online geld verdienen

2014 was ook het jaar dat ik mijn eigen weblog sloot. Ik besloot voortaan mijn verhalen via TPOMagazine op Blendle te zetten. Beslist geen vetpot, maar het sluit naadloos aan bij mijn nieuwe credo: niemand zou voor nop moeten werken. En wie niet afhankelijk wil zijn van uitgevers, zal meer en meer zijn eigen uitgever moeten worden.

Inmiddels kan ik zeggen dat ik online meer verdien dan offline. Dat is geen eigen keuze. Ik hou van de krant. Van het papier. Maar offline een redelijk salaris bij elkaar typen is in 2014 nauwelijks meer te doen. Zoals een collega ooit eens zo kernachtig formuleerde: ‘ik doe al geen nieuws meer, het kost te veel tijd en levert te weinig op’

Voor mij is de combinatie ideaal. Nieuws maken omdat dat nu eenmaal erg verslavend is om te doen. En daarnaast via mijn eigen kanalen proberen een aardige boterham te verdienen.

Of dat lukt? Nee. Ik ben nu 43 jaar en heb ruim veertien jaar ervaring in de journalistiek. Mijn collega’s met een vaste baan verdienen op zeker het dubbele. Is dat erg? Nee. Ik heb mijn vrijheid. Kies zelf wanneer ik uit bed stap en over welke verhalen ik schrijf.

@realtwitcourt in 2015

Mijn doelen voor 2015 zijn gesteld. Ik hoop @realtwitcourt op 500 volgers te krijgen. Bij die mijlpaal kan en gaat de prijs per maand omlaag. Ik ben gebaat bij volume en voor de volger zal de drempel om mee te doen hopelijk verder omlaag gaan.

Niemand weet wat de toekomst brengt. De journalistiek zit in zwaar weer, maar ik denk dat juist deze tijd prachtig is voor de ondernemende journalist. Er liggen genoeg kansen. En wie zich weet te onderscheiden, kan zomaar ineens zijn eigen publiek aanboren.

Eerder dit jaar verschenen op DNR twee artikelen over @realtwitcourt:

Nog geen reactie — begin de discussie!