Voor de tweede keer organiseert de Vereniging Online Journalisten Nederland (VOJN) dit jaar de uitreiking van de Prijzen voor de Beste Internetjournalistiek. Journalistieke producties insturen kan tot en met 31 maart.

Wederom is het mogelijk om in deze tweede editie een prijs te winnen voor de beste online onderzoeksjournalistiek, de beste online datajournalistiek en voor het beste gebruik van de mogelijkheden van nieuwe media. Maar hé, er is een categorie verdwenen. De prijs voor de beste internetcolumn is eruit gegooid. In plaats daarvan is er nu een prijs voor de beste live-verslaggeving op internet.

Maarten Reijnders, als bestuurslid van de VOJN belast met het prijzencircus, licht de wijziging toe:

“Met onze prijzen willen we goede online journalistiek belonen. En omdat we een vereniging van online journalisten zijn, willen we natuurlijk vooral journalistiek in het zonnetje zetten die slim gebruikmaakt van de mogelijkheden van internet. Snelle, actuele berichtgeving is één van die mogelijkheden. Daarom leek het ons een goed idee om dit jaar een prijs voor live-verslaggeving te introduceren. Ik hoop en vermoed dat er het afgelopen jaar de nodige liveblogs en Twitterverslagen zijn geweest die in aanmerking komen voor een prijs in deze nieuwe categorie.”

Een andere noviteit is dat er een sponsor is gevonden voor de prijsuitreiking: het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Volgens Reijnders is dat een must om de avond van de uitreiking wat meer cachet te geven:

“Vorig jaar werkte iedereen en alles gratis mee: van het Financieele Dagblad die de ruimte ter beschikking stelde tot de presentator die de avond aan elkaar praatte. Dat stond het succes van de avond geenszins in de weg – ik vond het zelfs erg geslaagd – maar er waren wel de nodige dingen die we graag anders hadden gewild. Zo waren er bijvoorbeeld maar twee microfoons en waren er alleen flessen wijn voor de winnaars, niet voor de genomineerden. Een gratis rondje voor de aanwezigen bij de uitreiking zat er vorig jaar helaas ook niet in. Het is fijn dat we nu dankzij de sponsoring van het Stimuleringsfonds wat meer financiële armslag hebben.”

Reijnders benadrukt dat er verder aan de opzet van de avond weinig zal veranderen:

“Het blijft een feest waar we de beste internetjournalistiek van het afgelopen jaar belonen en waar internetjournalisten elkaar treffen.”

Waar en wanneer de uitreiking zal plaats vinden is nog niet bekend.

Maar nominaties inzenden kan wel. Tot 31 maart. Kijk voor de voorwaarden en het aanmeldformulier op de website van de VOJN.

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin de discussie!