Tijdens de Tourstart in Utrecht heeft de NOS in samenwerking met de start-up Ubideo geëxperimenteerd met een app die user generated livestreams mogelijk moet maken. Elger van der Wel, coördinator van NOS Lab, vertelt hoe het experiment verliep.

De behoefte om nieuws live mee te maken en te beleven wordt – doordat we met zijn allen steeds meer online zijn – groter en groter. Dat merk je aan platformen als Twitter, en aan de populariteit van liveblogs en livestreams. Niet voor niets experimenteren we bij de NOS al een tijd lang flink met manieren om sneller en makkelijker ‘live te kunnen’, bijvoorbeeld via LiveU.

Maar ook als het gaat om user generated content, lijkt de tijd langzaam rijp voor ‘live’. Bijna iedereen heeft een smartphone met een goede camera, het delen van foto’s en video’s via die apparaten zit bij veel Nederlanders inmiddels in hun DNA en we hebben tegenwoordig de beschikking over razendsnel 4G met steeds ruimere databundels.

Binnen het NOS Lab experimenteren we met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van (online) journalistiek. Dat doen we onder meer door middel van het opzetten van kleine overzichtelijke projecten, eventueel samen met een externe partij. User generated livestreaming leende zich perfect voor een experiment binnen het NOS Lab.

Livestream-app

Begin dit jaar zat ik daarom aan tafel met de Nederlandse startup Ubideo, die bezig waren een livestream-app te ontwikkelen, gekoppeld aan een kaart waarop je de streamers kunt ontdekken en verzoeken kan indienen voor specifieke livestreams. Wat we toen nog niet wisten, is dat een maand daarna Meerkat dé app van SXSW zou worden en Twitter met Periscope kwam.

[Lees hierover op DNR: Meerkat voor live verslaggeving: “Maar wat als iemand ook live de bloederige situaties in beeld brengt?”]

Bij het grote publiek krijgen die apps helaas nog niet echt voet aan de grond. Onder meer omdat de streams allemaal tijdelijke individuele incidentjes zijn; even 20 minuten een stream ergens op een plek. Voordat het publiek heeft ontdekt dat er gestreamd wordt, is de streamer al weer klaar. Het grotere plaatje mist.

Tour de France in Utrecht

En daarom werd ik ook zo enthousiast toen in de gesprekken met Ubideo het idee ontstond om de Tour de France in beeld te brengen via hun platform. Afgelopen zaterdag, van 12:00 tot 18:30 uur, hebben we als NOS Lab-experiment mensen laten livestreamen in Utrecht. Deze streams waren te bekijken via een pagina op NOS.nl en en een pagina op Ubideo.com op een kaart van Utrecht, maar daarnaast hebben we ook één doorlopende, geregisseerde livestream aangeboden op basis van al deze streams.

En juist dat laatste dat bleek de gouden zet, want dat is waar de bezoekers uiteindelijk op bleven hangen. Een doorlopende stream, die zonder dat je als kijker moeite doet, je live door Utrecht heen schakelt. Die soms sfeerbeelden liet zien van de straat, soms een inhoudelijk gesprek leverde over wielrennen en dan weer schakelde naar een startende renner.

Een unieke livestream, die het gevoel en de sfeer van het evenement live naar het publiek bracht. Waarbij het gebruik van smartphones zorgt dat alles puur is; wat het overbrengen van het gevoel en de sfeer alleen maar versterkte.

Leerzaam experiment

Het aantal bezoekers dat uiteindelijk zelf ging rondklikken op de kaart of zelfs de chatfunctionaliteit van Ubideo gebruikte, was slechts marginaal.

Aan de andere kant viel het aantal livestreamers niet tegen. We vroegen best wat van mensen: een app installeren en daarmee ook echt een tijd livestreamen terwijl je natuurlijk gewoon de Tour-start wilt beleven. Maar er waren toch tientallen mensen die hier uit zichzelf aan mee hebben gedaan!

Al met al een succesvol en zeer leerzaam experiment, dat smaakt naar meer…

Elger van der Wel

manager editorial & product development

Elger van der Wel is manager editorial & product development bij OKGO, waar hij onder meer eindverantwoordelijk is voor Numrush.nl, een …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin de discussie!