Tijdens de Tourstart in Utrecht heeft NU.nl voor het eerst met haar bezoekers het prototype van Cameraad getest, een app die user generated livestreams mogelijk moet maken. Mark Vos, product manager user generated content van NU.nl, vertelt hoe het experiment verliep.

“Er werd net wel al gejuicht voor een paar renners van Giant omdat Tom Dumoulin er misschien tussen zou zitten, maar volgens mij sparen de meeste mensen zich voor het moment dat renners daadwerkelijk langskomen”, vertelt Tim, terwijl hij met zijn iPhone filmt langs het parcours van de eerste etappe van de Tour de France in Utrecht.

De renners maken nog hun trainingsrondjes door Utrecht, terwijl de redactie van NU.nl vanuit een studio van SBS haar bezoekers opwarmt voor de Tour de France.

Tim is uitgerust met het nieuwe prototype van Cameraad, waarmee omstanders vanuit de NU.nl-app direct live kunnen streamen en waarmee redactie tussen de verschillende streams kan schakelen en met de streamers kan communiceren.

Cameraad is een samenwerking tussen NU.nl en TNO, met ondersteuning van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. We onderzoeken en ontwikkelen mogelijkheden om zo laagdrempelig live streaming video door omstanders bij het nieuws te kunnen verwerken en regisseren.

De regie

De live streams komen binnen in de regie, waar er communicatie mogelijk is met de filmer. De curatie en welke stream wordt getoond aan het publiek, ligt in handen van de redactie.

Beeld vanuit de regie tijdens de start van de Tour de France. Bron NU.nl.
Beeld vanuit de regie tijdens de start van de Tour de France. Bron NU.nl.

Andere verschillen met andere partijen als Periscope en Meerkat zijn dat je geen aparte app of een account op een sociaal netwerk nodig hebt. De functionaliteit zit in de NU.nl-app, verspreid onder vijf miljoen potentiële filmers.

Naast Tim zijn er vandaag nog zo’n veertig anderen omstanders met het NUlive-prototype, die ieder moment streams kunnen starten tijdens de tijdrit in Utrecht.

Druk overleg

In de regie worden deze live streams in gaten gehouden. Er vindt druk overleg plaatst tussen redactie en filmers: van het welkom heten bij binnenkomst, het over en weer bijpraten over de situatie, tot het aftellen naar on air.

De regie moet soms jongleren met de streams van meer dan tien verschillende filmers, wat behoorlijk hectisch en spannend is. De filmende omstanders worden constant bijgepraat om ze gereed te maken voor live. En dan net daarvoor klapt de verbinding van streamer Willem eruit, en is het dus snel anticiperen en schakelen naar de volgende.

Screenshot van het dashboard van de regie. Bron: NU.nl.
Screenshot van het dashboard van de regie. Bron: NU.nl.

Het is heel gaaf om te merken hoe enthousiast de filmers bezig zijn met het maken van de beelden en het leveren van commentaren. Ook het even moeten wachten, of opnieuw instarten na een crash van de server gaat zonder problemen. Tijdens het live programma komen nog mails binnen van mensen langs het parcours die ook willen meedoen.

Beperkte verbinding

Een beperkende factor voor het gebruik van de verschillende streams is de beperkte 3g/4g verbinding, met zo’n 500.000 bezoekers die en masse het mobiele internet gebruiken om van alles over de Tour te lezen en te delen, wordt het streamen van video een hele onderneming.

Dat ondervindt ook Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van NU.nl en voor de gelegenheid streamer tijdens de Tourstart, Hoewel hij contact had met de regie, kon hij niet de uitzending in omdat zijn verbinding te zwak was. Gezien de drukte was het eigenlijk bijna een onmogelijke situatie om te testen.

Conclusies

We zijn tevreden met het resultaat van een uur live televisie waarbij er veel geschakeld is tussen studio en verschillende streamende omstanders. Er valt zeker nog te sleutelen aan techniek en regie.

Maar het belangrijkste is toch wel de validatie dat omstanders bereid zijn te streamen, en onderdeel van het nieuwsproces willen zijn en dat wij als redactie in staat zijn om gebruikers, zonder dat zij perse affiniteit of de intentie hebben om video te produceren, kunnen vragen en regisseren.

In deze fase van ontwikkeling is NUlive nog een losstaande app, voor het einde van het jaar zit deze functionaliteit in de NU.nl-app. Tijdens de aankomende Nijmeegse Vierdaagse, 21 t/m 24 juli, voeren we een volgende test uit. Wil je de app ontvangen om te testen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, meld je aan via mark@nu.nl.

Nog geen reactie — begin de discussie!