Vorige week woensdag verdween het dertienjarig meisje Lisa van een bungalowpark op de Veluwe. De media berichtten met naam en toenaam over haar verdwijning, de zoektocht van haar ouders en de arrestatie van een verdachte. Wat doen redacties nu het meisje weer terecht is? Blijft ze op nieuwssites vindbaar als het meisje dat op dertienjarige leeftijd verdwenen was?

Ik maakte een rondje langs enkele nieuwsmedia en daaruit blijkt dat nieuwssites in deze kwestie nogal wisselend omgaan met naamsvermelding en -verwijdering.

NU.nl

Gistermiddag werd op NU.nl in alle berichten de achternaam van het meisje verwijderd. “Het noemen van haar achternaam was eigenlijk een fout”, laat NU.nl-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman desgevraagd weten. “We zijn de laatste maanden juist erg terughoudend geweest met het noemen van namen, ook bij criminelen. Wij erkennen dat we als grote nieuwssite, met een open archief, een verantwoordelijkheid hebben. Mensen hebben recht op ‘vergeten worden’, op privacy, op een tweede kans. Alleen is het nog ‘beleid in wording’, en het is lastig om consequent te zijn met een 24/7 bezetting.”

RTLNieuws.nl

RTL Nieuws noemde aanvankelijk in alle berichten op de website over de kwestie de achternaam van het meisje. Maar inmiddels is die weggehaald in alle berichten. “Maandag, direct nadat ze terecht was, hebben we besloten om haar achternaam uit onze publicaties te verwijderen”, vertelt Mireille Derks, hoofd online van RTL Nieuws. “Omwille van de privacy van het meisje. Om redenen van opsporing is de achternaam dan niet meer relevant. In dit soort gevallen is dat onze standaard werkwijze.”

AD.nl

AD.nl hanteert hetzelfde principe als RTL Nieuws: alle achternaamsvermeldingen zijn van de site gehaald nadat Lisa weer opgedoken was. Evenals haar foto’s. “Dat doen we, of proberen we te doen, bij elke vermissing die is opgelost, vanwege privacyredenen”, vertelt Dennis van Luling, chef van AD.nl. “Ik krijg meerdere mailtjes per dag van mensen die uit ons archief willen. Soms terecht, maar soms honoreren we het verzoek niet. Bij vermissingen proberen we die klacht voor te zijn door direct na de vondst te handelen.”

NRC.nl

Net als NU.nl, heeft NRC.nl als beleid om voorzichtig te zijn met het noemen van namen. Toch stond er een bericht op NRC.nl waarin de achternaam van  het meisje stond. “Ons stijlboek schrijft voor dat we uiterst terughoudend omspringen met het vermelden van achternamen van minderjarigen, zeker in een gevoelige context als deze”, legt chef internet Wieland van Dijk uit. “We hebben Lisa voor zover ik zo gauw kon nagaan op de site éénmaal per abuis met haar achternaam genoemd, verder hebben we het overal bij haar voornaam en leeftijd gehouden. Aan die lijn houden we ook in eventuele verdere publicaties vast, zowel online als in de papieren kranten.”

De per ongeluk vermelde naam verwijderen, is echter niet aan de orde, zegt Van Dijk. “In het ene bericht waarin we Lisa’s naam wel hebben genoemd, laten we die staan, omdat we ook uiterst terughoudend zijn met aanpassingen achteraf in onze berichtgeving. We beschouwen oude berichten op de site als onderdeel van ons archief, en de integriteit daarvan weegt zwaar.”

NOS.nl

Op NOS.nl zijn enkele oude berichten met de achternaam van het meisje te vinden, maar in de recentste berichten is haar achternaam niet meer vermeld.  NOS-hoofdredaceur Marcel Gelauff legt uit hoe dat komt: “We hebben maandag afgesproken haar achternaam niet meer te gebruiken uit privacyoverwegingen.” Maar haar achternaam blijft staan in de eerdere berichten. “De geschiedenis herschrijven doen we nooit. Is een principe. Zou trouwens ook onbegonnen werk zijn.”

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Al 3 reacties — discussieer mee!