De Volkskrant stuurt een e-mail met een tekst die is afgestemd op de veronderstelde belangstelling van de ontvanger. Zullen binnenkort ook nieuwsberichten op die manier worden gemaakt, vraagt privacy-onderzoeker Jaap-Henk Hoepman zich af.

Afgelopen weekend kreeg ik van de Volkskrant deze e-mail:

Geachte heer Hoepman,

The Knick, het meesterwerk van de regisseur van Ocean‘s Eleven, Oscar- en Emmywinnaar Steven Soderbergh, is nu exclusief verkrijgbaar bij de Volkskrant.

Deze bloedstollende dramaserie, met in de hoofdrol de Oscargenomineerde Clive Owen (Sin City), draait om de briljante chirurg John Thackeray en speelt zich af rond het beroemde Knickerbocker Hospital in Manhattan, New York. The Knick geeft u een unieke kijk in het tragische leven van artsen in een tijdperk met uitzonderlijke hoge sterftecijfers en zonder antibiotica. Zij proberen voortdurend de grenzen van de medische wetenschap te verleggen en dit leidt tot schokkende en dramatische resultaten.

Filter bubble

Maar omdat ik standaard mijn mail in platte tekst lees, kreeg ik (door een foutje van de Volkskrant) eigenlijk dit (verhaspelde) bericht te zien. En dat geeft een zeldzaam pikant inzicht in de filter bubble die ook de Volkskrant voor ons creëert.


Geachte~~
(IF((GENDER='M'),' heer',''))~~
IF((GENDER='F' OR GENDER='V'),' mevrouw',''))~~
IF(TRIM(PCASE(TUSSENVOEGSEL)&' '&PCASE(NAME))<>'','
'&TRIM(PCASE(TUSSENVOEGSEL)&' '&PCASE(NAME))&',',','))(IF((GENDER<>'M' AND GENDER<>'F' AND GENDER<>'V'),' Traffic','')) Oceans Eleven''), Oscar- en Emmy
innaar Steven Soderbergh, The Knick, is nu exclusief verkrijgbaar bij
de Volkskrant.Deze bloedstollende dramaserie, met in de hoofdrol, de
Oscargenomineerde Clive Owen (~
(IF((GENDER='M'),'Sin City',''))~~
IF((GENDER='F' OR GENDER='V'),'Closer',''))~), draait om de briljante
hirurg John Thackeray en speelt zich af rond het beroemde
Knickerbocker Hospital in Manhattan, New York [...]

Ik krijg, omdat ik man ben, te zien dat Steven Soderbergh regisseur is van Ocean’s Eleven. Was ik vrouw geweest, dan was mij kennelijk verteld dat hij regisseur is van Traffic. En dat Clive Owen bekend is van de film Closer in plaats van Sin City.

Gepersonaliseerd nieuws

Dit is nog een persoonlijk aan mij gerichte email. Maar het is wachten op het moment dat ook de digitale krant die ik op mijn iPad lees op deze manier haar recensies, ja zelfs haar nieuwsberichten, aan mijn persoonlijke kenmerken aanpast.

En dan lees ik een bericht over een straatroof, waarin melding wordt gemaakt van een islamitische dader van Marokkaanse afkomst die een vrouw van 46 heeft beroofd, terwijl jij hetzelfde bericht leest over een 24-jarige man die een Surinaamse vrouw heeft beroofd. Zelfde nieuwsfeit: totaal andere perceptie van wat er aan de hand is.

Dat kranten ieder een eigen perceptie en interpretatie van het nieuws hebben, dat weet ik. En daarom heb ik een abonnement op de Volkskrant en niet De Telegraaf. Dat is een bewuste keuze. Maar als een krant zo het nieuws op mijn persoonlijke kenmerken afstemt, zonder dat ik dat door heb: dan hoef ik geen krant meer. De vraag is wel: wat dan wel…

Deze blogpost verscheen eerder op het weblog van Jaap-Henk Hoepman.

Nog geen reactie — begin de discussie!