Het komt altijd nogal knullig over als je als journalist een hoax op internet als serieus nieuws brengt. Expert Craig Silverman geeft op Medium 5 tips voor het ontmaskeren van online grappen en grollen.

Een Amerikaanse jongeman denkt dat de cassettespeler in zijn auto een oplaadpunt voor zijn iPhone is. En klaagt bij zijn dealer dat er krassen op zijn telefoon komen en dat de batterij helemaal niet oplaadt. Dat ‘nieuws’ was vrijdag 4 september te lezen op Telegraaf.nl.

telegraafhoax

Helaas voor De Telegraaf – en alle andere media in de wereld die dit ‘nieuws’ publiceerden: het bericht is een hoax, zo meldt Bright vandaag. Een grap dus.

Tja, altijd lullig als je als journalist in zo’n hoax tuint.

Hoe kan je dat nou voorkomen? Craig Silverman, expert in journalistieke missers, geeft op Medium een vijftal eenvoudige suggesties die helpen om dit soort missers niet te maken. Kort samengevat:

  1. Check altijd de historie van personen, bedrijven en organisaties die als bron genoemd worden.
  2. Trek altijd de namen na van personen die in een verhaal figureren.
  3. Sterke verhalen die we meteen geloven of die we meteen willen doorvertellen, zijn per definitie verdacht.
  4. Controleer altijd zaken die de geloofwaardigheid van een verhaal moeten onderstrepen, zoals links naar andere bronnen.
  5. Let op details, want die kunnen onthullen dat een verhaal niet klopt.

Lees op Medium het artikel van Silverman, met enkele interessante voorbeelden van hoaxes5 Telltale Signs of an Online Hoax.

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin de discussie!