Hij is gedreven. Hij is fanatiek. Hij is vasthoudend. Hij is idealistisch. Hij wil de wereld veranderen. Maar linksig zal Eric Smit zijn geesteskind Follow the Money nooit noemen: “FTM is radicaal onafhankelijk en vertegenwoordigt geen enkele politieke stroming. We schieten op links én op rechts.” Op Nieuwe Journalistiek verscheen een profiel van hem.

Het profiel schetst een intrigerend beeld van een bijzonder onderzoeksjournalist. Hij gaat altijd voor het hoogste; dat deed hij al tijdens zijn loopbaan als professioneel squasher. Een talent voor schrijven had hij aanvankelijk niet; zijn scriptiebegeleider zwaaide hem na het behalen van zijn universitaire graad in de economie uit met de mededeling: jammer dat jij helemaal niet kan schrijven.

Maar toch ging hij schrijven. Eerst bij Quote en later bij dagblad De Pers. Het schrijven ging hem steeds beter af, vertelt Jort Kelder, destijds hoofdredacteur bij Quote:

““Hij had moeite met grote verhalen. Dat heeft hij uitzonderlijk goed onder de knie gekregen, want ik ken weinig mensen die zo’n bombastisch groot verhaal op papier krijgen als hij.”

Zijn toenmalige hoofdredacteur bij De Pers, Ben Rogmans, vertelt:

“Hij is een echte sportman: fanatiek, doorrammen, nooit opgeven, niet tegen z’n verlies kunnen. Het is een keiharde werker. Hij blijft mensen achtervolgen, gaat net zo lang door met puzzelen tot het rond is. Ook wel provoceren, mensen uit hun tent lokken. Met een simpel antwoord geen genoegen nemen. Prima eigenschappen voor een journalist.”

Lees het volledige profiel op Nieuwe Journalistiek: Onafhankelijk maar niet afzijdig: de moraal van Eric Smit.

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin de discussie!