Op 6 januari vindt een debat plaats over zelfcensuur in de journalistiek. Hoe vaak komt het voor? Hoe herkennen we zelfcensuur in de journalistiek? En hoe wapenen we ons er tegen? Organisaor is KIM, forum voor reflectie op journalistiek.

De vrijheid van meningsuiting in de journalistiek staat onder druk. De aanslag op Charlie Hebdo, nu precies een jaar geleden, dient helaas als extreem voorbeeld. Lijkt dit nog een incident, in tal van landen wordt de persvrijheid vanuit staatswege structureel onderdrukt. Zelfs in eigen land worden journalisten steeds vaker belemmerd in hun werk, zij het subtiel en vaak onzichtbaar.

Voor de buitenwereld is lang niet altijd duidelijk welke middelen worden aangewend om journalisten te beïnvloeden. Een journalist past voortdurend een selectieproces toe, op bronnen, nieuwsfeiten, framing, hoor- en wederhoor. Dit wordt problematisch wanneer journalisten en/of redacties informatie niet publiceren uit angst voor ongewenste consequenties, bedreigingen of slinkse represailles. De vrees voor zelfcensuur dient zich aan.

Tijd voor een KIM-debat: hoe herkennen we zelfcensuur in de journalistiek? En hoe wapenen we ons er tegen?

In samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid organiseert het KIM-forum op 6 januari een Nieuwjaarsdebat over zelfcensuur in de journalistiek. De discussie vertrekt vanuit het praktisch perspectief van journalist en redactie: – Welke methoden hanteren partijen om een journalist te weerhouden van publicatie? – Wanneer en waarom overweegt een journalist bepaalde informatie achter te houden? – Welke ondersteunende rol kan een redactie spelen? – Hoe wapenen journalisten zich tegen sluipende zelfcensuur?

Aan het debat doen mee:

  • Hans Goossen: journalist bij Dagblad De Limburger en co-auteur van het bekroonde boek El Rey over politicus Jos van Rey.
  • Jeroen Trommelen journalist bij de Volkskrant en onthuller van illegale praktijken bij oliebedrijf Trafigura.
  • Elfie Tromp auteur en columnist bij Metro.
  • Peter Olsthoorn zelfstandig journalist, recent in conflict geraakt met telecombedrijf Pretium.

Datum: 6 januari 2016

Tijd: 16.00-17.30 uur

Locatie: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Aanmelden kan hier.

KIM, forum voor reflectie op journalistiek, is sponsor van De Nieuwe Reporter.

 

Nog geen reactie — begin de discussie!