Het Expertisecentrum Journalistiek biedt op 14 maart een Masterclass Excel voor datajournalistiek aan. Deze masterclass van NRC-journalist en grondlegger van de datajournalistiek in Nederland Dick van Eijk wordt na vier zeer goed geëvalueerde eerdere afleveringen opnieuw aangeboden. Hoe databestanden naar Excel te brengen, ze te combineren en er nieuws mee te maken? 

Voor  journalisten die wel eens met Excel hebben gewerkt, maar nu de volgende stappen willen zetten. Absolute beginners profiteren pas echt van de cursus als ze tevoren een uur of twee oefenen om de eerste beginselen van Excel onder de knie te krijgen. Cursisten kunnen tot een week voor de training dataproblemen waar zij mee worstelen, voorleggen aan de trainer.

Wat voorbeelden van technieken die aan de orde kunnen komen:

  • Data importeren van het web en uit pdf’s;
  • Werken met formules om tekstvelden, zoals namen en adressen, op te schonen;
  • Unieke waarden zoeken in grote bestanden;
  • Grote bestanden effectief samenvatten met draaitabellen;
  • Snel de juiste grafiek maken om trends op te sporen

Cursisten kunnen tot een week voor de training dataproblemen waar zij mee worstelen, voorleggen aan de trainer (info@expertisecentrumjournalistiek.nl), zodat de dag zo veel mogelijk aansluit bij wat de cursisten nodig hebben.

Locatie: Universiteit van Amsterdam (Universiteitsbibliotheek UvA, Belle van Zuylenzaal)

Datum: 14 maart

Tijd: 9.00 – 17.00

Kosten: €135 (incl. BTW en lunch)

Er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar (20).

Stuur een mail naar info@expertisecentrumjournalistiek.nl om kaarten te bestellen.

Nog geen reactie — begin de discussie!