Deze masterclass van het Expertisecentrum Journalistiek geeft een overzicht van de belangrijkste bedreigingen van de privacy van het werk van journalisten en hun bronnen. Met een beetje kennis is het mogelijk zelfs extreme niveaus van surveillance door bijvoorbeeld overheden tegen te gaan, bronnen, jezelf en je verhaal te beschermen.

In de workshop behandelt Arjen Kamphuis algemene theorie van informatiebeveiliging, specifieke voorbeelden zoals het NSA/Snowden-schandaal en worden praktische instrumenten voor beveiligde email, chat en dataopslag gegeven.

Voor het praktische gedeelte gebruiken we het Infosecurity handboek van het UK Centre for Investigative Journalism: http://www.tcij.org/resources/handbooks/infosec

Om aan dit deel mee te doen is het noodzakelijk een laptop met een courante versie van Windows, MacOSX of Linux mee te nemen waar
software op geïnstalleerd mag worden. Alle gebruikte software is gratis en opensource. Laptops en smartphones worden op dit moment niet ondersteund. In de workshop behandelen we waarom.

Arjen Kamphuis is CTO van adviesbureau Gendo (http://www.gendo.nl/blog/arjen). Hij werkte eerder voor IBM als IT-architect, IT-strategie adviseur en trainer. Gendo biedt tech-strategie en advisering aan multinationals en ministers van diverse Europese landen. Sinds 2009 traint Arjen journalisten, klokkenluiders, politici, advocaten en mensenrechten activisten om hun data en communicatie te beschermen tegen inbreuk en manipulatie.

Prijs: €95,- incl. BTW en administratiekosten

Voor inschrijving stuur een mail naar info@expertiscentrumjournalistiek.nl

Datum: 07 maart 2016
Tijd: 13:00 – 17:00

Locatie: Universiteitsbibliotheek UvA – Belle van Zuylenzaal

Nog geen reactie — begin de discussie!