Tweewekelijks verzamelt Toolschool mooie visualisaties en must-reads over innovatie in de online- en datajournalistiek. Deze keer met twee hele slicke voorbeelden van online journalistiek. Hoe kan het ook anders: de producties zijn van The New York Times en de BBC. Verder nog tips voor beginnende dronepiloten, stukken over online skills van journalisten en Google over het News Lab.

Uit eigen keuken

Het festival waar innovatie in online journalistiek bij elkaar komt (Toolschool)
We beginnen met eigen nieuws: Toolschool gaat een Toolfest organiseren. Een heleboel vakgenoten reageerden enthousiast; dank daarvoor. Achter de schermen werken wij hard aan de uitvoering, maar om het echt awesome te maken, willen we graag weten hoe jíj zo’n Toolfest voor je ziet. Heb je daar ideeën over? Wil je samenwerken? Laat het hier weten. Of ben jij er gewoon graag bij en wil je op de hoogte gehouden worden; meld je dan aan.

How to drone – 6 tips voor beginners (Toolschool)
Een doe het zelf uit eigen keuken. Toolschool ging aan de gang met een drone en heeft aan de hand daarvan 6 tips voor beginnende dronepiloten opgesteld. Zeker handig: neem de eerste paar keer iemand mee die de drone in de gaten houdt. Dan hoef jij niet bang te zijn om tegen een boom aan te vliegen.

Uit Nederlandstalige keuken

Hoe technisch onderlegd moet een journalist zijn? (Medium)
De Vlaamse Aaike Geusens zit in hetzelfde schuitje als wij: ze is volle bak aan het afstuderen. Als onderdeel van haar afstuderen interviewde ze online journalist Jago Kosolosky (De Tijd, België) en datajournalist Winny de Jong (OneWorld) over de skills die een online journalist moet bezitten.

“Journalistiek blijft het belangrijkste woord in datajournalistiek” (Medium)
Nog maar een van Medium. Volgens De Jong bestaan er heel wat misvattingen over datajournalistiek. “Je moet zogezegd uitblinken in wiskunde of een ervaren programmeur zijn.” Maar is dat wel zo?

Beste uit het buitenland

Video might be the future, but text is the present for digital news (Digiday)
The Reuters Institute deed onderzoek naar het gedrag van nieuwsconsumenten. Nieuwsmedia experimenteren met andere vertelvormen zoals video, in de hoop het publiek voor zich te winnen. Maar dat publiek blijkt toch gehecht aan tekst. 79 procent van de ondervraagden gaf aan het meeste vertrouwen te hebben in geschreven nieuws. Een leestip  voor iedere journalist!

The top reason given for not watching video, by 41 percent, was that they find reading text more convenient. A significant portion — 35 percent — said they were put off by preroll ads, up from 29 percent in the institute’s 2015 report.

Hello, Medium. We’re the Google News Lab (Medium)
Bijna een jaar geleden startte Google het News Lab. In deze post leggen ze uit wat het News Lab precies doet en welke sprongen ze hebben gemaakt. Als je een beetje door de PR praat van Google heen leest, is het een heel aardig stuk.

The world is awash with information. On the one hand, this is a good thing: journalists have more sources available to them to report on a topic. On the other hand, it’s easy to be overwhelmed by so much third party content and data — and the new skills required to make sense of it all.

De visualisatie

A Weekend in Chicago (NYT)
In één weekend in Chicago werden 64 mensen neergeschoten. The New York Times stuurde verslaggevers, fotografen en een cameraploeg naar zo’n beetje iedere schietpartij in de stad en dat resulteert in een multimediale longread met tekst, kaarten, video, foto, data en audio. Een super relevant onderwerp mooi vormgegeven. Dit is waarom online journalistiek zo gaaf is.

Body on the Moor (BBC)
Wat The New York Times kan, kan de BBC ook. Begin december wordt het lichaam van een onbekende man gevonden in het Peak District National Park. Wie is hij? En waarom lag hij daar? De BBC maakte een prachtige multimediale reconstructie. Met foto’s, grote interactieve kaarten, behapbare stukken tekst en video’s ontdek je het verhaal van de onbekende dode man.

Doe het zelf

6 tips for learning how to shoot 360° videos (ijnet)
Nog een keer 6 tips. Dit keer over hoe je 360 graden-video’s kunt maken. Grote media als The New York TimesWall Street Journal en Associated Press experimenteren er al mee, zo kun jij ook aan de slag.

Toolschool schreef al eerder een artikel over hoe je zelf 360 graden- foto’s kunt maken met gratis apps. Dat lees je hier.

VOJN Awards 2016 (J•Lab)
Heb jij de beste storytelling van het jaar gemaakt? Daar kun je een prijs mee winnen! Vereniging Online Journalisten Nederland (VOJN) reikt in oktober weer prijzen uit. Vorig jaar won Refugee Republic de prijs voor beste storytelling. Er zijn ook prijzen voor onderzoeks- en datajournalistiek én dit jaar voor het eerst: de beste podcast. Opgeven kan tot 7 juli.

Wil jij de nieuwsbrief van Toolschool om de week op maandagochtend in je mailbox ontvangen? Aanmelden kan hier.

Nog geen reactie — begin de discussie!