Wekelijks maakt Elger van der Wel een overzicht van de interessantste artikelen over innovatie in de journalistiek en media. Deze keer onder meer over het mogelijk naderende einde van Twitter en hoe Snapchat juist aan de weg timmert.

Momenteel zitten we al midden in december en ik verwacht dat er de komende weken steeds minder interessante content zal zijn om te delen. Ik wil dan ook een mooie terugblik gaan maken op het afgelopen jaar, maar daar kan ik jou hulp goed bij gebruiken. Wat vond jij de meest interessante ontwikkeling in de journalistiek en media van dit jaar? Laat maar weten in de reacties onder dit artikel.

Twitter

Uitgevers verliezen hun aandacht voor Twitter (DigiDay)

Facebook, Facebook, Facebook. En natuurlijk tegenwoordig Instagram en Snapchat. De focus van media ligt steeds minder op Twitter. Al zijn er uitgevers die er nog steeds vol op inzetten.

Deze verschuiving voelt heel logisch in het huidige social-medialandschap. Facebook is de afgelopen jaren gewoon veel belangrijker geworden. Daarnaast sluit hij aan bij de negatieve ontwikkeling van Twitter het laatste jaar. De kans dat het bedrijf het tij nog kan keren, wordt steeds kleiner.

Reuters heeft een slimme tool gebouwd die helpt om breaking news te spotten (en checken) op Twitter (NiemanLab)

Als nieuwsbron blijft Twitter echter nog steeds heel veel meerwaarde. Geen enkel medium heeft de kracht om iets wat nu gebeurt, zo snel te verspreiden. Reuters heeft zelfs geïnvesteerd in een nieuwe tool die geautomatiseerd breaking news kan spotten.

Snapchat

Hoe Snapchat de filmende bril cool heeft gemaakt (Glossy)

Ik heb hier al regelmatig aandacht besteed aan de Spectacles van Snapchat: de zonnebril waarmee je kan filmen. De belangrijkste reden dat ik er zoveel over schrijf in mijn nieuwsbrief is dat er in mijn ogen te weinig aandacht is voor deze hele interessante (en ik verwacht op de lange termijn hele relevante) ontwikkeling.

In de VS zijn de Spectacles onder de Snapchat-doelgroep ‘hot’. En dat heeft een heleboel redenen. Dit artikel geeft een mooi inkijkje in Snapchats strategie.

Hoe The Wall Street Journal met Snapchat Discover en Facebook Live zijn toekomstige lezers probeert te bereiken (Journalism.co.uk)

The Wall Street Journal experimenteert druk met bijvoorbeeld Snapchat en Facebook Live, met als doel een jonger publiek aan zich te binden. En dat zorgt ook voor een verandering in de redactiecultuur.

Push it!

Hoe uitgevers mobiele notificaties gebruiken in 5 grafieken (DigiDay)

Een interessant overzicht van onderzoeken naar het gebruik van pushnotificaties voor (breaking) news! Zo blijkt bijvoorbeeld dat maar liefst 59 procent van de gebruikers een nieuws-app opent na een pushbericht.

Lokale media

Hoe de lokale krant verdween uit Trump-land (NRC)

Over de teloorgang van de lokale media in de VS is al veel geschreven, maar zeker in het licht van de winst van Trump en de zorgen over de macht van Facebook als nieuwsbron is dat opnieuw razend actueel. NRC schreef afgelopen week een goed stuk over de problemen.

eSports

Hoe eSports pionieren met nieuwe mediamodellen (DigiDay)

Misschien wel de meest interessante ontwikkeling van het afgelopen jaar is in mijn ogen hoe eSports verder gegroeid is. Professioneel gamen is een business waarin ontzettend veel geld in omgaat en die steeds verder zijn eigen wereld verlaat. De traditionele sportwereld en traditionele media hebben steeds meer interesse in eSports (want geld) en ondertussen zorgen eSports zelf voor nieuwe media-ontwikkelingen.

En dit zou je ook nog even moeten lezen!

Netflix promoot ‘Black Mirror’ door te focussen op adblockers (DigiDay)

De serie Black Mirror, waarvan Netflix enkele weken geleden het derde seizoen heeft uitgebracht, is een must see als je het mij vraagt. Iedere aflevering van de serie is een verhaal op zich, waarbij het steeds draait om de negatieve kant van technologische innovatie. De serie houdt je een spiegel voor (vandaar de titel). Zelfs met zijn advertenties…

Top bedrijfsleven haalt nieuws nog steeds uit e-mail (NiemanLab)

94 procent van de topmensen uit het bedrijfsleven en overheden haalt nieuws uit nieuwsbrieven in hun mailbox. Dat blijkt uit onderzoek van Quartz. Of dat in Nederlands ook zo is, is natuurlijk de vraag, maar voor media met een zakelijke doelgroep zijn dit ongelofelijk interessante cijfers!

Wil je Elgers leestips elke zondag als nieuwsbrief in je mailbox ontvangen? Meld je dan je dan hier aan.

Elger van der Wel

manager editorial & product development

Elger van der Wel is manager editorial & product development bij OKGO, waar hij onder meer eindverantwoordelijk is voor Numrush.nl, een …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin de discussie!