Het is me de afgelopen weken opgevallen dat je op Twitter voortdurend wordt bekritiseerd. Wanneer is dat begonnen?

“De vuile toon begon tijdens de Trump-campagne in de aanloop naar de presidentsverkiezing van 2016. Naarmate de president meer controversiële beslissingen nam en ik daarover berichtte werd er ook meer kritiek op mij gepost.”

Lees je alle reacties die je krijgt op je tweets?

“Bijna allemaal.”

Je krijgt allerlei kritiek, zoals 'partijdig', 'niet objectief', 'activistisch', 'geen verstand van zaken'. En dan vaak niet vriendelijk geformuleerd. Wat doet dat met je als journalist?

“Op zich vind ik het goed dat mensen kritisch kijken naar het werk dat journalisten doen. In de beginjaren van Twitter kwamen mensen met opbouwende opmerkingen of brachten een interessante artikel onder mijn aandacht. Tegenwoordig is bijna het merendeel ongefundeerde kritiek, van mensen die vaak niet eens mijn artikelen lezen of tv-items bekijken, of niet eens in mijn tijdlijn terugkijken. Dan is het verhaal dat ik nooit iets aardigs zeg over Trump, ook al heb ik de dag ervoor nog iets gemeld over positieve cijfers over de Amerikaanse economie.”

Beïnvloedt de kritiek je berichtgeving?

“Ik heb ervan geleerd dat je voorzichtig moet zijn met bewoordingen, ook omdat mensen soms dingen anders kunnen lezen dan ik ze bedoel. Een bepaald woord dat voor mijn gevoel niet gekleurd is, wordt door anderen wel als zodanig opgevat. Zeker in 280 tekens kan dat lastig zijn.

Daarnaast is het altijd goed om een veelheid aan meningen tot je te nemen, zodat je goed weet hoe je publiek over dingen denkt. Van de andere kant zijn er ook Twitteraars en zelfs bots bewust bezig om verslaggevers angstig te maken en daarmee onze vrijheid inperken om nieuwswaardig gedrag onder de aandacht te brengen. Dat laat ik niet gebeuren.”

Wat doe je met dat soort reacties?

“De mensen die een vervelende of bedreigende toon aanslaan, en het op de man spelen, zet ik op mute of ik block ze helemaal.”

Wat voor dingen vind jij vervelend genoeg voor een mute of block?

“Mensen die me plat spammen met Infowars-achtige theorieën. En overduidelijke bots. Beledigingen. Het is fascinerend en ergens ook wel vrij triest dat veel van de mensen die boos op mij zijn ook mijn geaardheid erbij halen. Ik geef zelden iets door aan de politie of aan Twitter, behalve die ene keer dat iemand zei ‘die vieze flikker moet dood’.”

Waarom blijf je ondanks die stroom aan negatieve reacties actief op Twitter?

“Ik weet dat er genoeg mensen zijn die mijn werk waarderen. Ik heb niet voor niets meer dan 100.000 volgers. Daarnaast is Twitter voor mij een heel goed middel om zelf informatie te verkrijgen. Ik zit nog steeds graag op Twitter.”

Volg Erik Mouthaan op Twitter.

Alexander Pleijter

Hoofdredacteur

Alexander Pleijter is hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter. Hij werkt als universitair docent Journalistiek en Nieuwe Media aan de …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin de discussie!