Tip 1: Jij bent van mij (Peter Middendorp)

De roman Jij bent van mij, geschreven door Peter Middendorp, is het briljant gecomponeerde en in de taal van een meesterstilist gevangen verhaal waarin iedereen de verkrachting en moord op Marianne Vaatstra herkent, totdat de romanpersonages onder je huid gaan zitten en het boek je onherroepelijk naar de strot grijpt.

jij-bent-van-mij

Tip 2: Ongelofelijk (Yvonne Zonderop)

Yvonne Zonderop schreef met Ongelofelijk een essayboek dat je van haar – al lang niet meer katholiek en nog wel links – niet verwachtte, Een pleidooi religie weer serieus te nemen, omdat we er nu eenmaal van gemaakt zijn. En een ontmaskering van het onvermogen van de linkse kerk.

ongelofelijk

Tip 3: Wij, de mens (Frank Westerman)

Frank Westerman laat met Wij, de mens opnieuw zien dat hij de belangrijkste verteller van literaire non-fictie is. Het ogenschijnlijke gemak van zijn stijl en zijn mateloze nieuwsgierigheid zijn jaloersmakend. Zijn onderwerp, een reis naar de oorsprong van de mens, past hem als geen ander.

wij-de-mens

Bonustip: Het litteken van de dood (Onno Blom)

Vooruit, nog een tip, omdat het zo’n goed boek is, hoewel niet in 2018, maar eind 2017 gepubliceerd. Onno Bloms biografie van Jan Wolkers, Het litteken van de dood, voldeed niet aan de wetenschappelijke vereisten die aan Bloms proefschrift werden gesteld, maar leest geweldig. Dankzij Wolkers, die geen onderscheid maakte tussen leven en werk. En Blom, die dat wist te waarderen. Dik duizend niet weg te leggen pagina’s.

litteken-van-de-dood

Henk Blanken

Schrijver en journalist

Henk Blanken is journalist en schrijver. Hij is als correspondent Dood & Aftakeling verbonden aan De Correspondent, Bijna veertig jaar …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin de discussie!