“Wanneer men goed geïnformeerd wil worden over de wereld om zich heen, heeft men meer nodig dan alleen nationaal of internationaal nieuws. Men moet op de hoogte blijven over wat er in zijn eigen gemeenschap gebeurt. Maar, we zijn ons er allemaal van bewust dat de lokale journalistiek in veel landen en gebieden onder druk staat”, zo opent moderator Charlie Beckett de IJF-sessie ‘Nationwide collaborations on local investigative reporting’. Het financiële aspect, hoe we lokaal nieuws kunnen subsidiëren en redden, heeft de afgelopen jaren vaak centraal gestaan, maar in deze lezing wordt er eens met een verfrissende en vernieuwende blik naar de lokale journalistiek gekeken.

Vandaag ligt de focus op hoe we de lokale journalistiek daadwerkelijk beter kunnen maken door te innoveren. Vanuit het Palazzo Cesaroni gaat een panel – bestaande uit Charlie Beckett (LSE), Megan Lucero (TBIJ) en David Schraven (Correctiv) ¬– in gesprek over hun visie op de toekomst van de lokale pers.

Niet alleen

Aan het woord is Megan Lucero, leidinggevende bij Bureau Local. Dit collectief wordt omschreven als een onderzoeksgemeenschap die verhalen maakt die voor élke regio in het Verenigd Koninkrijk te gebruiken zijn. “Het oorspronkelijke plan was om een samenwerkingsnetwerk te ontwikkelen waarin verslaggevers uit alle uithoeken van Groot-Brittanië samenwerken aan lokale verhalen.” In de afgelopen twee jaar heeft het duizend man tellende project grote veranderingen doorgemaakt. Opvallend is de verandering in de hoofdvraag die Bureau Local aan zichzelf stelt.

‘Kunnen verslaggevers samenwerken om de lokale berichtgeving te verbeteren en belangrijke verhalen over plaatselijke problemen te vertellen?’, was de vraag tot voor kort. Na twee jaar actief te zijn geweest werd het woord ‘verslaggevers’ vervangen door ‘mensen’. Het project wist namelijk ook burgers achter zich te scharen: “We werken inmiddels met onder anderen datawetenschappers, advocaten, leraren en allerlei anderen met verschillende expertises”, vertelt Lucero. “We hebben onze visie dus enigszins veranderd ten opzichte van waar we mee begonnen. We wisten als journalist zijnde dat dit ónze industrie was om te beschermen en om voor te strijden, maar het belangrijkste wat we hebben geleerd is dat we dat niet alleen kunnen doen.”

'Make them count'

Hoe de samenwerking tussen de burger en de pers tot een succes kan leiden vertelt Lucero aan de hand van een voorbeeld: “Een paar jaar terug was er een verschrikkelijk ongeluk waarbij een dakloze man op de trappen van het Britse parlement zat, waar hij stierf. Een van onze verslaggevers begon te achterhalen hoe vaak dit nou eigenlijk gebeurt, maar uiteindelijk bleek dat er geen gegevens over beschikbaar waren. Hierna hebben we een onderzoek opgezet, genaamd ‘Make them count’ en samen met onze leden zijn we aan de slag gegaan om uit te zoeken hoeveel daklozen er eigenlijk sterven. (…) We hebben het project twee winters lang gedraaid en hebben ongeveer 800 overleden daklozen kunnen noteren. Naar mijn mening is dit een van de puurste voorbeelden van hoe samenwerking echt veel impact kan hebben. Sindsdien maakt de overheid ook zelf statistieken over daklozensterfte.”

Leersysteem

David Schraven, oprichter van het Duitse Correctiv, hanteert een vergelijkbare aanpak. Ook dat is een groot succes; bij sommige onderzoeken wordt het platform door maar liefst 2000 mensen bijgestaan. Om met zulke hoeveelheden mensen en data om te gaan moet je echter wel erg gestroomlijnd te werk gaan, vertelt Schraven. Dat deed het bedrijf door de ‘Crowdnewsroom’ op te zetten, een online tool waar journalisten – hier zijn vooralsnog geen burgers bij betrokken – en redacties samenkomen om onderzoek te vergemakkelijken.

Crowdnewsroom is niet alles waar de Duitser zich mee bezig houdt; Reporters Factory is een nieuw project van zijn bedrijf. “Reporters Factory is een tool die mensen in online workshops aanbiedt. Een paar weken terug zijn we ermee begonnen en we hebben nu al zo’n 5000 leden”, stelt hij. “En als je zo’n leersysteem combineert met de Crowdnewsroom, breng je ongelooflijk veel mensen samen.”

Mees De Klerk

Mees De Klerk is student journalistiek aan de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin de discussie!