Je kent hem misschien wel: de schreeuwende hoofdredacteur. Hij valt vergaderingen binnen en is niet bang om verhalen op het laatste moment helemaal om te gooien. Het maakt hem niet uit hoe, als je maar topwerk levert.

Dit figuur moet tot het verleden behoren, zo betogen vier internationale hoofdredacteuren tijdens het International Journalism Festival in Perugia.

“Het klassieke beeld is dat journalisten hard moeten werken. Ze zijn competitief en er komt altijd wel een deadline aan. Ze moeten stevig in hun schoenen staan om de macht te kunnen controleren. Dat is allemaal waar, maar helaas is het zo dat als je onder die druk ruimte maakt voor persoonlijke hulp collega’s denken dat je niet geschikt bent om dit werk te doen”, vertelt Zuzanna Ziomecka tegen een zaal vol Europese journalisten. Ziomecka is een Poolse journalist voor diverse nationale magazines en heeft het feministische nieuwsplatform NewsMavens opgericht. “Deze huidige cultuur levert heel veel stress op. Dat is niet alleen onnodig, maar ook minder productief.”

Dit komt volgens haar omdat stress je wel helpt om je deadline te halen, maar de kwaliteit ervan drastisch in de weg kan zitten. “Je kunt in een vecht- of vluchtreactie schieten. Dan neemt je reptielenbrein de teugels over van je grote hersenen en kun je niet meer helder nadenken.”

ijf19
V.l.n.r: Anita Zielina, Christian Lupsa, Zuzanna Ziomecka en Alex Entwistle

5 tips om leiding te geven aan een redactie

Het panel vertelt hoe zij vinden dat de moderne hoofdredacteur moet werken om zo veel mogelijk uit zijn redactie te halen.

Tip 1: Voer persoonlijke gesprekken

Niet over het project, maar over het proces. Stel op een vast moment vragen over hoe het gaat. Je krijgt misschien niet meteen een duidelijk antwoord. “Het is vooral bedoeld als opwarmertje. Ik wil ze leren dat er meer is dan de deadline”, aldus Ziomecka.

Tip 2: Let op de werkdruk

Volgens Christian Lupsa, hoofdredacteur van een Roemeens non-fictieblad hebben journalisten de neiging om alles wat opduikt aan te pakken. “Ze zijn competitief en voelen zich verantwoordelijk voor hun werk. Als ik merk dat iemand in mijn team te hard gaat, kan ik ze vragen iets te schrappen. Niet omdat er geen verhaal in zit, maar omdat ik geen burn-outs wil veroorzaken. Dat doet pijn en leidt soms tot verontwaardigde redacteuren. Ik heb wel eens een groot, belangrijk project weggegooid om de werkdruk te verlagen.” Journalisten, het zijn net mensen. Alex Entwistle, van BBC Radio 5 Live, voegt toe: “Als een redacteur doorheeft dat je hem als een mens ziet – met dromen, ambities en een privéleven- merk je dat je veel meer terug krijgt.”

“If things are falling apart anyway, that’s our opportunity to make changes for the future.”

Zuzanna Ziomecka

Tip 3: Durf je stijl te veranderen

Anita Zielina is directeur van leiderschap en innovatie bij de Newmark Journalism School in New York. Zij merkt op dat zachter leiding geven gezien wordt als een zwakte. Toegeven aan de druk kan immers niet als verslaggever. “Journalisten blijven gedreven, cynische wezens”, volgens Zielina. Ziomecka verklaart de huiverigheid: “Klassieke nieuwsmedia met grijze mannen aan de top blijven hier conservatief in. Zodra er vrouwen in het management komen merk je dat er een stuk delicater met de redacteuren om wordt gegaan, die vervolgens ontspannender werken.” Ze vindt: Als alles toch ten onder gaat, kunnen we net zo goed stevig aan de toekomst werken.

Tip 4: De nieuwe generatie journalisten heeft andere prioriteiten

Volgens het panel leven jonge professionals echt anders dan hun voorgangers. Ze hechten minder waarde aan liefde of het familieleven en des te meer aan hun werk en carrière. Faciliteer dit en neem ze tegelijkertijd voor hunzelf in bescherming. Zielina: “Millenials willen van het management geen auto van de zaak, maar de mogelijkheid om te blijven ontwikkelen.” Waar die ontwikkeling heen moet, is niet altijd even duidelijk. Lupsa helpt zijn medewerkers daarbij. “Het kan zijn dat ze zichzelf helemaal opnieuw uitvinden en iets totaal anders gaan doen. Dan ben je ze kwijt, maar dat is het waard: je bouwt een geweldig divers en dankbaar netwerk op.”

Tip 5: Werk gezonder

Neem pauzes, mediteer, neem een cursus mindfulness. Ben bewust van je invloed op collega’s, en stop met mailen in het weekend. “Je kunt niet echt lekker borrelen als je het gevoel hebt dat je drie meetings op maandag moet voorbereiden”, zegt Anita Zielina. Opnieuw knikkende hoofden: dat wordt wel herkend.

Wees meer leider en minder baas, dat is het credo. Die twee termen zijn namelijk volgens Ziomecka geen synoniemen. Ze definieert leiderschap als het mobiliseren van anderen om aan het gedeelde doel te werken. Wat daar vooral voor nodig is? Onderling vertrouwen. Maar: “Journalisten blijven toch kritische wezens, zeker op elkaar. En een beetje cynisch”, aldus Zielina.

Nigel van Schaik

Nigel van Schaik is student journalistiek aan de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin de discussie!